Ce se va întâmpla în combinat după ce a fost cumpărat de grupul Liberty?

0
1601

În ciuda crizei prin care trece siderurgia din Europa, combinatul Liberty din Galaţi va continua procesul de creştere a producţiei, a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul unităţii, Bogdan Grecu. Acesta îşi păstrează funcţia de director al combinatului, la fel cu toată echipa managerială care rămâne neschimbată, deşi, astăzi, unitatea de la Galaţi şi-a schimbat, oficial, proprietarul, noul deţinător fiind Liberty Steel, parte a GFG Alliance, companie deținută la nivel global de Sanjeev Gupta. Grupul a anunţat, astăzi, achiziția de la ArcelorMittal a șapte fabrici de oțel și a cinci centre de servicii în șapte țări din Europa, printre ele aflându-se şi combinatul din Galaţi. Cele șapte unități, care au devenit astăzi parte din Liberty, dețin în total un număr de 14.000 de angajați, din care 5.000 sunt angajaţi în combinatul siderurgic din Galaţi. În afară de aceştia, mai există alţi circa 2000 de muncitori care lucrează la firme terţe care îşi desfăşoară activitatea pe platforma siderurgică din Galaţi. Combinatul din Galaţi a fost cumpărat de grupul Liberty cu toate unităţile adiacente pe care le deţinea în portofoliu, de la Romportmet, mina de calcar de la Mahmudia, Fabrica de Ţevi Sudate, Admet şi Centrul de Excelenţă, până la stadionul Oţelul, priza de apă şi hotelul combinatului.

Potrivit directorului Liberty Galaţi (combinatul schimbându-şi, de astăzi şi denumirea din ArcelorMittal Galaţi în Liberty Galaţi –însemnele brandului fiind instalate, astăzi, peste tot în unitate), Bogdan Grecu, în primele şase luni ale acestui an, producţia de oţel din combinat a crescut cu 15%, tendinţă care se va menţine, astfel încât, la finalul anului, producţia să depăşească 2 milioane de tone, iar în 2-3 ani, producţia să ajungă la 3 milioane de tone de oţel. Cât priveşte modalităţile de creştere a producţiei, ele vor fi discutate la Galaţi, începând de mâine, timp de 100 de zile, cu reprezentanţii Liberty House, printre aceştia urmând să vină la Galaţi şi omul de afaceri Sanjeev Gupta, aşteptat la Galaţi chiar mâine. Potrivit lui Bogdan Grecu, producţia ar putea creşte fie prin mărirea capacităţii actualului Furnal 5 (aflat în funcţiune), fie prin deschiderea celui de-al doilea furnal funcţional, (Furnalul 3), fie prin construcţia de noi obiective, precum o oţelărie cu arc electric – unitate ce ar fi mai puţin poluantă decât un furnal, mai economică decât acesta (căci ar folosi fier vechi) şi care ar putea fi realizată în 2-3 ani.

Cât priveşte profitabilitatea, Bogdan Grecu a confirmat faptul că unitatea de la Galaţi a înregistrat, anul trecut profit (primul an cu profit din ultimii 10, în care a fost deţinut de ArcelorMittal), dar că anul acesta vor fi probleme în toată Europa, care trece printr-o criză în privinţa siderurgiei, situaţie care a determinat unele companii, inclusiv ArcelorMittal, să închidă diverse unităţi siderurgice din Europa. Totuşi, în ciuda acestei perioade, combinatul de la Galaţi va continua politica de creştere a producţiei şi de angajare de personal, a mai asigurat Bogdan Grecu, precizând că deja în prima jumătate a acestui an au fost angajaţi peste 100 de muncitori. Totodată, schemele de autodisponibilizare sau prepensionare (folosite, până în toamna anului trecut, de ArcelorMittal, pentru a reduce numărul de angajaţi de la Galaţi) nu vor mai fi reluate, actualul management concentrându-se pe atragerea de forţă de muncă prin diverse modalităţi precum şcoala de ucenici (prin care se atrag circa 200 de noi muncitori pe an), cursurile de internship (prin care se atrag circa 50 de ingineri pe an) sau programul de burse universitare acordate studenţilor gălăţeni care doresc apoi să se angajaze în combinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.