Cavoul Roman și Poarta Turcească, în atenția Primăriei

0
1588

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a reiterat sprijinul și interesul  municipalității pentru conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice Cavoul Roman și Poarta de Han Turcească (foto 2), două obiective pentru care administrația locală a alocat 400.000 de lei, pentru realizarea de lucrări arheologice menite să stabilească importanța istorică a celor două.  Totodată, edilul a precizat că în curând Primăria va edita o hartă turistică a Galațiului, orașul urmând să aibă, în viitor, și puncte de informare turistică, obiective ce ar putea fi realizate cu fonduri europene.

“Văd că în ultima perioadă, un edificiu extrem de important, Cavoul Roman, suscită interesul destul de mult al societății civile. Privesc cu un ușor amuzament câți eroi se arată după război. Nu înțeleg de ce nu a reacționat nimeni până acum, de la Revoluție încoace iar acum o fac, în condițiile în care de o lună și ceva am alocat banii și se fac demersuri pentru începerea săpăturilor arheologice” a declarat, astăzi, primarul Ionuț Pucheanu, după ce, sâmbătă, aproximativ 20 de membri ai Comunităţii „Curăţăm Galaţiul” s-au strâns în cartierul Micro 21, în zona Cavoului Roman și au montat, pe o bordură dintr-o parcare, aflată în apropierea unei platforme de colectarea gunoiului, o plăcuță pe care scrie „În acest loc, în anul 1974, s-a descoperit Cavoul Roman, monument ce datează din secolul IV”.  Reprezentanții Comunităţii „Curăţăm Galaţiul” și-au exprimat astfel îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca obiectivul istoric Cavoul Roman să fie compromis prin construcțiile ce ar putea apărea în zonă, caz în care monumentul ar putea fi chiar mutat de acolo, renunțându-se la conservarea „in situ”.

“Astfel de discuții sunt nefondate, sunt simple speculații. După ce se vor realiza lucrările arheologice, specialiștii ne vor spune care este importanța obiectivului istoric și tot ei vor decide mai departe ce se va întâmpla. Până atunci însă prefer să nu discut despre astfel de speculații. Am auzit inclusiv de ideea cu mutarea Cavoului Roman… … nu cred în așa ceva, mi-e geu să cred că este posibil, cred că acolo îi este locul… Am spus întotdeauna că ne interesează punerea în valoare a obiectivelor istorice și așa vom face și cu cele două, la fel cum am pus în valoare și Castrul Roman de la Barboși Tirighina, despre care se credea că nu reprezintă un obiectiv de interes istoric și nu am obținut finanțarea pentru că nu aveam aviz de la Ministerul Culturii. Acum, după ce am alocat bani și s-au realizat acolo săpături arheologice, acestea au scos la iveală vestigii care au creionat importanța obiectivului. În prezent avem în evaluare un proiect de valorificare istorică a Castrului  Roman, proiect în valoare de 4,2 milioane de euro și sperăm că vom obține finanțarea. Sperăm ca și în cazul celor două obiective să găsim puncte de atracție istorică la nivelul municipiului Galați. În urma săpăturilor și raportului pe care îl vom primi de la specialiști vor urma ceilalți pași legali în vederea alocării de fonduri pentru punerea în valoare a acestor două edificii”, a mai spus primarul Ionuț Pucheanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.