Temperaturile deosebit de ridicate înregistrate astăzi (37,5 grade Celsius) la Galaţi au favorizat creşterea nivelului de poluare, căci în lipsa curenţilor de aer, particulele din aer au rămas mai mult ca de obicei, fiind vorba de aşa numitul “efect de clopot de sticlă”. Astfel, potrivit indicatorilor de la staţiile de măsurare a calităţii aerului din Galaţi (http://www.calitateaer.ro/public/home-page/?__locale=ro), la orele prânzului, nivelul de poluare era “rău” în privinţa particulelor în suspensie PM10 şi PM 2,5.
Cei doi indicatori – PM10 si PM2,5 – reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, sursele antropice de poluare fiind traficul auto, activitatea industrială, centralele termoelectrice, emanațiile de la centralele de apartament sau sobele cu gaz sau combustibili solizi. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi datorită arderilor incomplete dar și din cauza pneurilor mașinilor, atât la demaraj, cât și la oprirea acestora. Potrivit Legii nr 104/15.06.2011, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de de 50.00 µg/mc.
La ora 12.00, la stația de măsurare a calității aerului GL 2, amplasată pe str Domnească nr. 7 era indicată o creștere foarte mare a concentrației de particule în suspensie PM10 si PM2,5. Concentrația era de 50.00 µg/mc fiind atinsă valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane. Potrivit procedurilor Ministerului Mediului, această concentrație de particule în suspensie a fost încadrată la calificativul „rău”, calificativ care s-a mai “îndulcit” la nivelul “mediu”, în jurul orelor 16.00, semn că vântul a mai împrăştiat particulele din aer. Și joi, la ora 12.00, la stația GL 2 a fost o concentrație de particule în suspensie PM10 în apropierea limitei admise, respectiv 43.7µg/mc.
Concentraţii mari s-au înregistrat astăzi şi la stația GL4, aplasată pe Bulevardul Dunărea nr. 8, unde, la ora 14.00, era o concentrație de particule de 37,17 µg/mc, iar ieri la această stație concentrația PM10 era de 46,35 µg/mc. La stația GL3, amplasată pe strada Traian nr 431, astăzi la ora 14.00 concentrația PM10 era de 35.26µg/mc, iar ieri aceasta fusese de 34,91µg/mc.
La celelalte categorii de poluanți – dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NOx (NO/NO2) – nu s-au înregistrat valori periculoase.