Campanie pro-vaccinare, desfăşurată de asistenţii medicali comunitari

0
825

Înainte de şedinţa de Guvern în care premierul Mihai Tănăsescu a cerut Ministerului Sănătăţii demararea unei ample campanii de vaccinare, la nivelul Galaţiului,  asistenţii medicali comunitari din cadrul Serviciului de Asistenţă medicală al Primăriei Galaţi, dar şi mediatorii sanitari romi au demarat astfel de acţiuni de popularizare a vaccinului. Practic, aceştia au mers pe teren, în special la domiciliile familiilor nevoiaşe, pentru a le explica acestora importanţa vaccinării. În afară de aceste vizite la domicilii, asistenţii medicali din cadrul Serviciului de Asistenţă medicală al Primăriei Galaţi, împreună cu mediatorii sanitari din cadrul Biroului Judeţean pentru Romi au participat, pe 12 iulie, la o întâlnire comună, la Prefectură, scopul fiind de asemenea popularizarea vaccinării în special în comunităţile de romi.

Miercuri seară, 19 iulie, a fost a doua acţiune de masă la care asistenţii medicali comunitari din cadrul Serviciului de Asistenţă medicală al Primăriei Galaţi au promovat vaccinarea în rândul gălăţenilor. Aceştia au distribuit pliante informative publicului invitat la un spectacol caritabil organizat de Fundaţia Sf. Makrina. Înaintea spectacolului, asistenţii medicali le-au vorbit celor prezenţi despre importanţa vaccinării. “Echipa de asistenţi medicali comunitari, din cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală Galaţi, format în 2006 de prof. Costinela Georgescu vă stă la dispoziţie. Vaccinarea este deosebit de importantă, pentru că este mult mai uşor să previi decât să tratezi. După cum se ştie, în ţara noastră, vaccinarea se face încă din maternitate şi continuă, apoi şi în perioada şcolii; se fac vaccinuri la 24 de ore de la naştere – vaccinul antihepatita B şi BCG, apoi se vaccinează copilul la 2,4,11 şi 12 luni, iar vaccinul RRO se face şi la 12 luni şi la 5 ani şi la 7 ani”, le-a spus celor prezenţi asistentul medical comunitar Daniela Cocei.

Alături de ea s-au aflat şi alţi asistenţi medicali comunitari care au deja experinţa interacţiunii cu familiile cu risc. “Părerea mea este că este un mit faptul că părinţii nu îşi vaccinează copiii, pentru că se tem de efecte negative… Un singur caz am avut, la o familie care nu a acceptat să i se inoculeze copilului o substanţă străină. În rest, părinţii vor să îşi vaccineze copiii, dar până recent nu au fost vaccinuri. Eu am repartizată o zonă defavorizată – Micro 39, 40, dar chiar şi acolo, deşi sunt familii care locuiesc în condiţii foarte grele – unii fără apă sau electricitate – părinţii mereu m-au întrebat, când am mers la ei, când vin vaccinurile, iar când acestea au venit, oamenii au mers cu copiii la vaccinat. Chiar şi la acea comunitate cunoscută în Galaţi drept cei care locuiesc în <<livada cu nuci>> chiar şi acolo au fost vaccinaţi copiii”, a spus  Mariana Hajuz –  asistent medical comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.