Campanie – „Informare acasă! Siguranţă în lume”

0
1027

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Galaţi a fost locul în care s-a desfăşurat, în această după amiază,o informarea publică în cadrul campaniei „Informare acasa! Sigurantă in lume”. Campania este derulată, pentru al doilea an consecutiv, la nivel naţional, de către

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, echipa ministerială parcurgând, anual, în total, 41 de judeţe, de două ori pe an (primăvara şi vara), pentru a informa elevii şi studenţii (în prima etapă) şi adulţii – persoane apte de muncă despre riscurile traficului de fiinţe umane.

Conform studiilor de specialitate ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, din lipsă de informare, educaţie precară şi pe fondul sărăciei, unii români acceptă orice fel de condiţii pentru a pleca, la muncă, în străinătate, devenind, astfel, foarte uşor, victime ale reţelelor de proxeneţi, cerşetorie, sau  muncă la negru. La campania de informare desfăşurată, astăzi, la Galaţi au participat prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, şefii serviciilor publice descentralizate dar şi primari din judeţ, având în vedere că Galaţiul se situează pe locul al treilea la nivel naţional, în privinţa vitimelor traficului de persoane – statistică realizată anul trecut. “Potrivit datelor înregsitrate anul trecut la nivel naţional, din totalul victimelor traficului de persoane, de 497, 28 de victime provin din judeţul Galaţi, acest judeţ ocupând poziţia

a treia, după Bacău şi Dolj”, a precizat, în cadrul întâlnirii, Ionel Mereuţă, de la  Centrul Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Potrivit statisticii prezentate de acesta, 73% din victime sunt femei, 42% din ele sunt minore, iar 57% – adulţi, iar ca mediu de provenienţă – 53% provin din rural, 42 %  – urban, iar 3,6% – din Capitală. Cât priveşte nivelul de educaţie, 46% din victime au între 5 şi 8 clase, 23% – au liceul iar 18% – au de la una la patru clase. Cât priveşte recrutarea victimelor, în 88% din cazuri ele au fost păcălite de persoane pe care le cunoşteau (48% – cunoştinţe, prieteni, 24% – necunoscuţi, 9,9% – iubiţi sau soţi, 3,6% – vecini sau rude şi 2,2% – părinţii!) şi 8,7% – de persoane cunoscute doar în mediul virtual.

Cât priveşte genul de exploatare sexuală, 67%  din victime (335 persoane) au fost  victime exploatate sexual, 20% din victime (100 de persoane), au fost exploatate prin muncă, 5,2% – la cerşetorie, iar restul, au fost obligate să comită alte infracţiuni – furturi etc.

Orice român care se confruntă cu o astfel de situaţie poate solicita ajutorul statului român, apelând numerele gratuite 0800800678 (apelabil din ţară) sau 0040213133100 (apelabil din afara ţării).

Şi Lilla Debelka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a precizat, la întâlnirea de astăzi, că numărul victimelor traficului de persoane este în scădere datorită acestor campanii de informare, înregistrându-se deja o scădere cu 25% a acestora, la nivelul anului 2018, faţă de anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.