Bugetul județului, mai bun decât cel de anul trecut

0
3265

Prima ședință din acest an a Consiliului Județean Galați a fost una extraordinară, pe ordinea de zi aflându-se un proiect de hotărâre privind “acoperirea definitivă din excedentul bugetului local, a deficitului secţiunii de dezvoltare a bugetului Judeţului Galaţi, în sumă de 7.355.216,80 lei, înregistrat la încheierea exerciţiului bugetar al anului 2017”.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea, a explicat caracterul de urgență al hotărârii: “așa cum prevede ordonanţa de guvern adoptată pe data de 17 decembrie, era nevoie de întrunirea, până pe 10 ianuarie, a unei şedinţe extraordinare, pentru a constitui deficitul şi excedentul bugetului local. Consiliul Judeţean Galaţi am putea spune că este un caz fericit, pentru că noi, anul trecut, la începutul anului, am luat din excedentul anului 2016 nouă milioane de lei pe care i-am direcţionat către Dezvoltare, iar acum, din excedentul anului 2017, practic am completat ce am luat la începutul anului 2017 – cei nouă milioane de lei.  Practic, CJ a închis exerciţiul bugetar cu 30 de milioane de lei excedent, sumă care vine nu din nerealizarea obiectivelor pe dezvoltare, ci din funcţionare. Practic, am cheltuit mai puţini bani pe funcţionare, pe materiale, pe salarii şi de aici vine acest excedent. Practic, pe secţiunea de dezvoltare am avut alocate 14,7 milioane de lei în 2017 şi s-au cheltuit 13,06 milioane de lei – peste 90 la sută din suma alocată pentru dezvoltare a fost cheltuită.  Banii care au rămas din excedent se vor duce în dezvoltare pe anul următor. Vor fi direcţionaţi pentru construcţia Muzeului de Artă Vizuală, pentru Spitalul de la Găneşti, Spitalul de Infecţioase, parcarea supraetajată de la Judeţean, pentru a asigura cash-flow pentru drumurile judeţene, pentru a asigura cofinanţare la proiectele de drumuri cu fonduri europene, pentru muzee etc”.

Referindu-se la construcția  noului sediu al Muzeul de Artă Vizuală, investiție estimată la cinci milioane de euro,  președintele CJ Galați  a precizat că speră ca “în ședinţa de la finele lunii ianuarie, vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Imediat, în februarie, vom demara procedura de achiziţie pentru desemnarea unui constructor”. Costel Fotea a mai amintit, la capitolul investiții proprii ale CJ, și de centrul destinat persoanelor cu Altzeimer, centru amenajat, în cartierul Port, de CJ Galați, care a alocat pentru asta 2 milioane de lei (investiție făcută în locul unui fost centru pentru minori, al Direcției pentru Protecția Copilului și care ar putea fi dată în folosință în această toamnă), dar și de extinderea Spitalului de la Gănești, lucrare necesară pentru respectarea condițiilor europene de cazare a celor 140 de pacienți internați acolo.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea a vorbit și despre construcția bugetului pe 2018: “Din punctul meu de vedere, este un buget bun pentru că în 2018 am primit aceeaşi sumă pe care am primit-o în 2017, la începutul anului. Cu menţiunea că plata salariilor pentru profesori şi personalul angajat din şcolile speciale va fi făcută de către Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar. Asta înseamnă o cheltuială mai mică a CJ – de aproximativ cinci milioane de euro. Înainte [acești bani] se plăteau din bugetul CJ, alocam ca şi cheltuieli de funcţionare acestor şcoli. Suma alocată CJ-ului este în acest an de 175 de milioane de lei. Unii s-au speriat că bugetul va fi mai mic, dar, din punctul meu de vedere, este un buget mai bun”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.