Buget record în 2022 pentru județul Galați. Peste 70% din bani merg la investiții și dezvoltare

0
741
A fost aprobat bugetul general al judeţului Galați pentru 2022. Astfel, Consiliul Judeţean va avea un buget de 924.262.820 de lei, cu 8% mai mare faţă de anul precedent.
“Am aprobat astăzi cel mai mare buget pe care l-a avut Consiliul Județean în ultimele decenii. De asemenea, anul acesta, județul Galați va avea un buget record pentru investiții, de aproximativ 670 de milioane de lei, adică aproape trei sferturi din tot bugetul pe 2022. Cea mai mare parte din acest buget de dezvoltare sunt fonduri europene atrase de către Consiliul Județean, adică nu mai puțin de 450 de milioane de lei”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În 2022, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 72% pentru dezvoltare şi 28% pentru funcţionare.
“Am reușit, în mai puțin de șase ani de mandat, să creștem bugetul de investiții de aproape 60 de ori, de la 12 milioane la aproximativ 670 de milioane de lei. Astfel, în 2016 investițiile reprezentau undeva la 6% din buget, iar astăzi am reușit să ajungem la 72% din totalul bugetului.
Anul acesta, cele mai mari sume, adică peste 300 de milioane de lei, vor fi investite în infrastructura rutieră. Bugete mari de investiții avem și pentru protecția mediului și sănătate, respectiv 180 de milioane de lei pentru sistemul de management al deșeurilor și 162 de milioane de lei pentru spitalele gălățene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
În bugetul pe 2022 sunt prevăzute sume pentru demararea studiilor de specialitate în vederea realizării unui aeroport internațional la Galați, precum și pentru realizarea expertizelor și a documentației tehnice necesare construirii unui corp nou de clădire la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați. De asemenea, deoarece se lucrează deja la pregătirea mai multor proiecte de investiții la Spitalul Municipal “Anton Cincu” din Tecuci, au fost prevăzute fonduri pentru studii de teren, expertize, studii de fezabilitate și alte documente tehnice, astfel încât, în momentul în care spitalul va trece prin hotărâre de Guvern în administrarea Consiliului Județean Galați, să fie demarate imediat toate aceste proceduri.
Bugetul de investiții prevede și fonduri pentru realizarea unui centru de îngrijiri paleative, demararea mai multor investiții de modernizare a drumurilor județene, fonduri pentru restaurarea Bibliotecii “V.A Urechia” sau construirea unei baze de agrement în Pădurea Gârboavele.
De asemenea, vor fi continuate toate investiţiile aflate în plin proces de implementare, atât cele cu fonduri europene, cât şi cele finanţate cu fonduri proprii sau de la bugetul de stat.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − 4 =