Buget participativ în premieră, la Galați. ”Dezvoltăm împreună comunitatea”

0
951

Primăria municipiului Galați lansează în premieră invitația către societatea civilă de a participa activ la distribuirea fondurilor publice pentru realizarea de proiecte importante pentru comunitate.

La inițiativa primarului Ionuț Pucheanu, au fost demarate procedurile pentru implementarea unui proiect pilot de bugetare participativă, aflat, în acest moment, în etapa de Design a procesului.

În această etapă, autoritățile își doresc formarea unui Consiliu Consultativ (Grup de Lucru) care să lucreze la principiile și regulile proiectului pilot. Consiliul Consultativ urmează să fie format din șase persoane: două persoane din aparatul de specialitate al Primăriei, doi consilieri locali (membri în Comisia de buget-finanțe din cadrul Consiliului Local Galați) și doi reprezentanți ai societății civile (doi reprezentanți ai unor ONG-uri active la nivel local).

”Le oferim gălățenilor posibilitatea de a contribui activ la realizarea unor proiecte dedicate comunității și de a decide în mod direct cum să fie direcționate fonduri de la bugetul local. Mă preocupă opiniile și recomandările cetățenilor, motiv pentru care lucrăm la acest proiect de bugetare participativă. Suntem deschiși parteneriatului cu societatea civilă gălățeană; de aici se pot dezvolta noi planuri și investiții pentru comunitatea noastră”, a declarat primarul Galațiului.

Ce își doresc autoritățile să găsească?

Doi reprezentanți a două ONG-uri active la nivel local (respectivele organizații trebuie să le susțină candidatura) ce au implementat proiecte în comunitatea gălățeană, au mai lucrat cu bugete, au dat dovadă de transparență în activitatea efectuată prin rapoarte de activitate (ce sunt făcute publice pe site-urile respectivelor organizații).

Cei ce doresc să se implice în această activitate (ca membri în Consiliul Consultativ pentru Bugetare Participativă) trebuie să completeze, până pe data de 12 aprilie, ora 10.00, un formular, accesând link-ul https://www.surveymonkey.com/r/FZBNP26. În cazul în care sunt mai multe persoane care doresc să se implice (și respectă condițiile minime) va fi creat un formular de vot online (pe Facebook) în care locuitorii orașului vor fi invitați să voteze cele două persoane care să îi reprezinte în cadrul Comitetului. Vom reveni cu detalii despre vot în data de 12 aprilie, în funcție de numărul de persoane ce au completat formularul.

Comitetul are rol de a înainta Primarului Municipiului Galați (cu scopul de a iniția o Hotărâre de Consiliu Local) un regulament pentru implementarea etapei pilot a procesului de Bugetare Participativă.

Ce este Bugetarea Participativă?

Bugetarea Participativă este un proces democratic prin intermediul căruia membrii comunității decid cum va fi cheltuită o parte din bugetul public (punctual ne referim la o parte din bugetul Municipiului Galați). New York Times a caracterizat procesul ca ”O revoluție civică în plină acțiune”, scopul urmărit fiind acela de a întări democrația, a construi comunități puternice și de a sprijini o distribuție echitabilă a resurselor publice.

Etapele unui proces de bugetare participativă (conform resurselor internaționale în domeniu World Bank, www.participatorybudgeting.org și naționale CeRe.ong) sunt:

  1. Design-ul procesului
  2. Colectarea ideilor
  3. Dezvoltarea propunerilor de proiecte
  4. Votul (atât offline, cât și online)
  5. Finanțarea și implementarea proiectelor
  6. Evaluarea procesului

 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =