Biblioteca ”V.A. Urechia”, în finala europeană pentru titlul de Marcă a Patrimoniului European

0
860

Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, care funcționează în fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării, candidează în competiția europeană pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este unul dintre cele două situri ce vor candida din partea României pentru a obține prestigiosul titlu, după ce Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” s-a înscris în competiție și a trecut de preselecția națională.

https://patrimoniu.ro/noutati/item/947-palatul-comisiei-europene-a-dunarii-de-la-galati-si-muzeul-civilizatiei-populare-traditionale-astra-de-la-sibiu-merg-mai-departe-in-selectia-europeana-pentru-acordarea-marcii-patrimoniului-european?fbclid=IwAR17sm_2S0o8G3iChO0LQDdIBSGCBhT8LAynVR6niHcFObsVuni384bv9dU

Este deja o mare victorie a întregii comunități gălățene, o recunoaștere a istoriei cosmopolite a Galațiului și a rolului important pe care portul dunărean l-a avut în istoria europeană. Aici, la Galați,  timp de câteva decenii, s-au luat unele din cele mai importante decizii la nivel european. Palatul CED este un brand local, național și european. Îi felicit pe toți bibliotecarii implicați în acest proiect. Știu că a fost nevoie de multe ore de muncă și documentare pentru acest succes al culturii gălățene”, declară președintele Consiliului Județean, Costel Fotea.

Ne bucură nespus această veste și ne onorează.  Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural și istoric, care merită și trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galațiului, care păstrează și astăzi multe dintre  simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană. Mulțumim Consiliului Județean și domnului profesor univ. dr. Constantin Ardeleanu pentru sprijinul acordat”, declară managerul Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol și mansardă, cu zidărie din cărămidă și fundație din piatră. A fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948.

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susținut de două coloane înfășurate în parâme, ușa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereții interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale și simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenței, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porțiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esențe, unele rare, cu feronerie din bronz. La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării. Pe aripa stângă, un lift, funcțional și astăzi, folosit de către membrii Comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, înființată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.