Azilanții au un centru unde să învețe limba română

0
979

Nu mai puțin de 150 de refugiați cu statut de azilant (90 adulți și 60 de copii) beneficiază de sprijin din partea Centrului de integrare a străinilor cu ședere legală, în cadrul proiectului  „My Place  – o punte pentru integrarea beneficiarilor unei forme de protecție și străinilor cu ședere legală în Romania ”, finanțat prin Programul Național — Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare. Proiectul este implementat în perioada iunie 2017 – iunie 2019, de Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România, la Galați, în parteneriat cu Fundatia “Inima de copil”. În cadrul proiectului, atât adulții cât și copii școlari vin la centru unde urmează cursuri de limba română (ținute zilnic, timp de 4 ore, de profesoara de limba română Mihaela Stăncescu), în timp ce copiii mai mici desfășoară activități recreaticve – desen, jocuri etc – sub supraveghere. Totodată, în acest centru, azilnații primesc sprijin și consiliere pentru o mai bună integrare, pentru găsirea unui loc de muncă, echivalarea studiilor etc. Alături de români, la centru lucrează, ca mediator și un refugiat din Irak, în vârstă de 24 ani, Mohamed Gasmala, care traduce în și din arabă în română pentru restul beneficiarilor.

Prin intermediul acestui centru urmează să se ofere asistenţă străinilor, adulţi şi copii, care au dobândit o protecţie internaţională în România, cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat sau li s-a acordat protecţia subsidiară, precum şi cetăţenilor non-UE şi apatrizi care au dobândit un drept de şedere în Romania, ca membri de familie ai cetăţenilor români ori aflaţi în scopuri de studii sau afaceri. „Proiectul are mai multe obiective; odată ne dorim să creăm alianţe, parteneriate, relaţii de colaborare între diverse instituţii cu competenţe în domeniul azilului, al integrării şi ONG-uri sau persoane care pot facilita integrarea refugiaţilor pe teritoriu. Al doilea scop al proiectului şi foarte important este acela de a veni prin serviciile pe care le oferim, prin acest proiect, cu activităţi complementare, cu sprijin material complementar faţă de cel oferit de stat, pentru anumite perioade de timp, pentru a veni în ajutorul acestor refugiaţi care doresc să se integreze, adică pentru cei care doresc să rămână pe teritoriul României. O mai mică parte dintre ei au de gând să se stabiliească şi să rămână aici, un procentaj nu aş putea să vă dau, dar foarte puţini pentru că majoritatea vrea să plece. Noi încercăm să-i ajutăm pe cei care doresc să rămână aici să le oferim acel sprijin, prin sprijinul pe care îl acordăm să îi ajutăm să facă faţă provocărilor pe care şi noi românii le avem aici. Este o problemă în ceea ce priveşte domeniile de muncă pentru că mulţi vin fără diplome, mulţi nu au pe deasupra nici studii. Ceea ce pot face este să înceapă de la zero, practic să îşi reconstruiască cariera de aici de la zero. Ce îşi doresc ei în primul rând e un venit prin care ei se pot descurca, să fie independenţi, să poată să-şi plătească chiria, să poată să îşi ia o mobilă”, a afirmat Cătălin Albu, manager de proiectului „My Place”.

În prezent, la Centrul de Azil există 175 de refugiați,  însă cifrele oscilează, în urmă cu doar o săptămână numărul acestora ajunsese la 191, dintre care 133 solicitanți de azil, 45 cu statut de refugiat, iar 13 beneficiari de protecţie subsidiară.În total,  în județul Galați trăiesc cu forme legale 1.653 de cetățeni străini, din care doar 513 provin din state UE, restul de 1.140 persoane fiind vorba de cetățeni din state non-euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.