Autovehicule defecte şi poluante, verificate în trafic

0
1466

În perioada aprilie-iunie 2017, Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier – ISCTR – Galaţi a efectuat 65 de controale, fiind verificate 642 de maşini, din care 350 – de transport de mărfuri generale, 19 – mărfuri periculoase,  179 – transport persoane, 2 – transport animale vii, 65 – transport bunuri divizibile  şi 5 autovehicule care efectuează pregărirea cursanţilor (şcoală de şoferi). Potrivit şefului ISCTR Galaţi, Anton Cristea, care a prezentat Prefecturii Galaţi raportul ISCTR, în urma verificărilor s-au întocmit 98 de procese verbale pentru 124 de contravenţii, valoarea sancţiunilor aplicate fiind de  430.900 lei. Din totalul proceselor verbale, 7 s-au referit la posesori cu altă cetăţenie decât cea română a autovehiculelor, aceştia fiind amendaţi cu 30.000 de lei, pentru comiterea a 8 contravenţii. Au fost verificate 105 autovehicule pentru a se constata gradul de poluare, fiind întocmite 31 de procese verbale şi fiind aplicate sancţiuni în valoare de 174.750 de lei.  “Conform legislaţiei în vigoare, orice vehicol înmatriculat în România trebuie să corespundă din punct de vedere al noxelor cu datele înscrise la data de fabricaţie a maşinii. Nu dacă suntem acum Euro 6, să aibă toate la fel. Dacă este o maşină veche de 30 de ani, nivelul noxelor este non euro”.

Totodată, 49 de autovehicule au fost imobilizate temporar, căci aveau defecţiuni tehnice sau circulau cu o greutate peste sarcina maxim autorizată, iar pentru 7 autovehicule s-a aplicat măsura suspendării dreptului de utilizare.  Anton Cristea a mai precizat că ”Inspectoratul suferă de personal. Suntem doar 4 oameni, atât. Angajarea se face doar prin ordin de ministru, iar la control în trafic, doar eu pot face la scară tehnică”.

Şi Registrul Auto Român ar fi trebuit să informeze Prefectura Galaţi cu privire la activitatea de control, însă instituţia a găsit de cuviinţă să transmită reprezentantului Guvernului în teritoriu doar situaţia dxe anul trecut. Astfel, anul trecut au fost verificate de către reprezentanţii Registrului Auto Român un număr de  1.355 de autovehicule, 76,9% fiind neconforme, arată un raport al instituţiei transmis Prefecturii Galaţi. Sursa citată mai arată că 70,7% din autovehiculele neconforme aveau probleme din punct de vedere al securităţii rutiere şi numai 29,3% erau conforme. Un procent de 16,19% din maşinile neconforme reptrezintă autovehiculelel care în orice moment ar fi putut provoca un accident de circulaţie, iar 12,38% reprezintă procentul autovehiculelor neconforme din punct de vedere al emisiilor poluante. Cât priveşte ITP-ul, majoritatea şoferilor controlaţi avea inspecţia efectuată la timp (96,97%), dar existau şi autovehicule – 2,88% – cu ITP-ul expirat şi chiar cu ITP-ul fals – 0,15% . (foto- automarket)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.