Au început lucrările de asfaltare a 118 km de drumuri naţionale!

0
4180

Aproape jumătate din lungimea totală a drumurilor naţionale de pe raza judeţului Galaţi ar putea fi asfaltate până la începutul iernii, lucrare de mare anvergură pentru demararea căreia directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu-Mugurel Laicu i-a mulţumit, astăzi,  preşedintelui CJ Galaţi, Costel Fotea, pentru implicarea pe care a avut-o, la Guvern, pentru obţinerea fondurilor necesare. Potrivit celor doi, până la finele anului, ar putea fi asfaltaţi 118 km de drumuri naţionale, lucrări ce vor fi efectuate pe porţiuni, pe toate drumurile naţionale din judeţul Galaţi, respectiv DN 26 Galaţi- Vama Oancea, DN 24 D Tuluceşti-Bârlad, DN 25 Galaţi-Tecuci, DN 25 A Hanu Conachi-limită cu judeţul Vrancea, şi DN 2 B Galaţi-Vama Giurgiuleşti. Cele mai mari porţiuni de drumuri reabilitate vor fi pe DN 24 D (42 de km) şi pe DN 26 (37 km).

După cum se ştie, DN 24 D este cel mai deteriorat drum naţional de pe raza judeţului Galaţi, cale de acces care nu a fost reabilitată niciodată în ultimii 7-8 ani de când a trecut de la rangul de drum judeţean la cel de drum naţional şi pentru reabilitarea căreia mai mulţi şoferi din judeţul Galaţi chiar au organizat un protest, toamna trecută.

De astăzi, s-a dat ordin pentru demararea de lucrări de asfaltare pe DN 26, de la ieşirea din Galaţi către comuna Vânători  şi pe segmentul cuprins între Tuluceşti şi Frumuşiţa, precum şi pe DN 24 D, în zona Tuluceşti – Herghelia de Cai.  Cele două lucrări însumează 18 km de drumuri naţionale care vor fi asfaltate, la acestea fiind programate să se adauge alţi 100 de km de drumuri naţionale asfaltate.

Astfel, potrivit directorului general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu-Mugurel Laicu, din totalul celor 287 de km de drumuri naţionale din judeţul Galaţi, până la finele anului, ar putea fi asfaltaţi 118 km de drum naţional, lucrare estimată la circa 35 de milioane de lei, sursa de finanţare fiind Guvernul, prin Ministerul Transporturilor. Potrivit acestuia, firmele de construcţii care au câştigat licitaţia de realizare a lucrărilor – [Tancrad şi Lemacons – au dat asigurări că pot realiza asfaltarea celor 118 km până la venirea iernii.

“E o zi mai deosebită pentru judeţul Galaţi pentru că vorbim despre proiecte de interes judeţean şi naţional, deoarece vorbim de drumuri care nu sunt tranzitate doar de gălăţeni. Sunt proiecte la care lucrrăm şi ne sfătuim de vreo doi ani, s-a depus mult efort pentru căutarea sursei de finanţare, pentru realizarea de proiecte, procedura de achiziţie este şi ea foarte greoaie… Dacă cele două firme reuşeşesc să se mobilizeze şi vor finaliza lucrările până la finelelui lui 2018, ar face ca toate drumurile naţionale din judeţ să fie asfaltate. Până acum, anual s-au alocat fonduri doar pentru asflatarea a 10-12 kilometri dar niciodată pentru asfaltarea a 120 de km. Noi am căutat să încercăm să facem conexiunea între drumuri judeţene şi drumuri naţionale astfel încât la proiectele pe care le avem în derulare sau în plan să avem conexiune cu drumuri decente pe care să se poată ciurcula, că degeaba facem noi drumuri judeţene moderne şi ieşi pe DN 24 care ştiţi în ce stadiu este, că încerci să eviţi acea zonă. Aceasta a fost gândirea, nu este o sumă mică şi vreau să vă spun că nu am mai reuşit, până acum, să aducem o astfel de sumă pe drumurile naţionale din Galaţi”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.