Atenţie pescari! Prohibiţie între 11 aprilie şi 9 iunie

0
762

Având în vedere numărul mare de pescari sportivi care practică pescuitul în apele de frontieră, Poli?ia de Frontieră Română îi informează pe aceştia asupra următoarelor aspecte de natură legislativă:

În data de 04 februarie a.c. a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019.

Astfel, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie – 9 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia,pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie-9 iunie inclusiv.

Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal.

Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil, în baza căruia, la sediile structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, se poate obţine, în mod gratuit, avizul prealabil pentru desfăşurarea activităţii de pescuit recreativ în apele de frontieră, după depunerea unei cereri, copii după cartea de identitate şi permisul de pescuit. De asemenea, informăm că Poliţia de Frontieră a simplificat procedura de obţinere a avizului de pescuit în apele de frontieră, prin punerea la dispoziţia cetăţenilor a unui formular on-line, ce se găseşte pe site-ul instituţiei,  www.politiadefrontiera.ro, la secţiunea Contact / Formulare.

De asemenea, persoanele care doresc să desfăşoare activităţi de pescuit în apele de frontieră trebuie să mai ştie că sunt supuse controlului lucrătorilor Poliţiei de Frontieră Române, iar conform legii, activitatea se desfăşoară numai în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul prealabil al organelor Poliţiei de Frontieră.

Pescuitul recreativ/sportiv este permis numai în cursul zilei, de la răsăritul până la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli: pescuitul în râul Prut şi în bazinele limitrofe se practică cu cel mult două undiţe sau două lansete cu câte două cârlige fiecare; pescuitul recreativ/sportiv se practica numai de pe mal; în timpul unei zile de pescuit se pot reţine cel mult 5 kg de peşte sau numai un singur exemplar dacă masa lui corporală depăşeşte 5 kg.

Facem precizarea că lipsa avizului şefului structurii teritoriale a Poliţiei de  Frontieră pe aceste permise constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1.000 de lei.

De asemenea, amintim faptul că în conformitate cu prevederile art. 58 din OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultură Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:

  1. a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi de alte vieţuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
  2. b) neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
  3. c) încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;
  4. d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × three =