Atenţie la vinurile consumate – a fost descoperit vin bulgăresc falsificat

0
1289

În preajma sărbătorilor pascale, Ministerul Agriculturii a postat pe propriul site o informaţie potrivit căreia, în urma unor acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor existente pe piaţă, a retras de la comercializare mai mult de 29.174 litri de vin falsificat, aplicându-se amenzi de 80.000 de lei. Potrivit sursei citate, vinul falsificat, provenit din Bulgaria, se afla în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ . “Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca”, a informat Ministerul Agriculturii. Potrivit instituţiei, rezultatele au confirmat prezenţa apei exogene şi a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentaţia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracţiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei şi vinului 164/2015. În urma acestor neconformităţi depistate, întreaga cantitate de vin falsificat a fost retrasă de la comercializare, aplicându-se sancţiuni contravenţionale în valoare de 80 000 lei. Totodată, MADR a sesizat ANAF şi Poliţia Română pentru aplicarea legislaţiei fiscale şi continuarea cercetărilor. „În baza protocolului de cooperare şi a Planului comun de acţiune între MADR şi ANAF pentru verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor de producţie şi comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria”, a mai comunicat ministerul.

La nivelul judeţului Galaţi, de la începutul anului şi până acum, au fost descoperiţi şi opriţi de la comercializare aproape 360 de litri de vin alb şi roşu, din Bulgaria, produs care, în urma analizelor de laborator s-a dovedit că este falsificat. Astfel, la un prim control, au fost descoperiţi 20 de litri de vin (10 litri vin alb şi 10 litri de vin roşu), pe sticlele (PET) de 2 litri scriind “Mon Chateaux Muskat Backus” 4 Ltd Sofia, Bulgaria. După ce probele de laborator au scos la iveală că vinul bulgăresc avea adaos de alcool de origine necunoscută şi apă, reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Galaţi au luat legătura cu distribuitorul – o firmă din Buzău – anunţând-o asupra problemei. Un al doilea control efectuat la nivelul judeţului Galaţi, la alte două firme  locale, a dus la descoperirea unui alt lot de vin bulgăresc (12 sticle a 2 litri de vin alb, 48 de sticle de 2 litri de vin roşu şi alte 145 de sticle de un litru şi jumătate de vin roşu). Toată cantitatea a fost oprită de la comercializare şi luată de distribuitorul din Buzău.

Specialiştii avertizează asupra pericolului consumului de vin contrafăcut, un prim indiciu fiind preţul foarte mic cu care este vândut – de pildă, vinul bulgăresc se vindea cu 5 lei, un PET de 2 litri, în condiţiile pentru că un litru de vin de calitate, de la singurul producător vinicol din judeţul Galaţi, Staţiunea de cerecetare pentru viticultură şi vinificaţie Tg Bujor, se vine de 6-7 sau chiar 8 lei, funcţie de soi. Totuşi, există cumpărători pentru orice fel de vin, mai ales dacă este ieftin, căci Galaţiul şi-a pierdut în ultimii 30 de ani, două treimi din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie, având în prezent doar 19.569 de ha de viţă de vie nobilă. Chiar şi cele câteva sute de hectare de viţă nobilă plantată prin programe europene (în Nicoreşti, Tuluceşti, Umbrăreşti sau Iveşti) alimentează fabrici de procesare şi producere a vinului din alte judeţe, precum Vrancea. Există însă şi o veste bună – în curând, pe piaţa locală de vinuri va apărea un nou producător, din Nicoreşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.