Atenție la țurțuri!

0
930

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Eremia Grigorescu” al judeţului GALAŢI readuce în atenția cetățenilor faptul că, proprietarii sau administratorii clădirilor au responsabilitatea de a îndepărta țurțurii formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează, întrucât, există pericolul ca, prin desprindere, să pună în pericol trecătorii și să distrugă bunuri materiale.

În cazul în care există un risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobil, proprietarul sau administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizarea populației și marcarea perimetrului expus riscurilor.

Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, recomandările pentru proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari sunt următoarele:

– curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă;

– atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpada de pe acoperiş;

– curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri.

Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube material, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranța pentru îndepărtarea țurțurilor .

Responsabilitatea este, însă, strict a proprietarilor și a asociațiilor de locatari. Legea prevede și amenzi de până la 500 de lei pentru cei care nu-și curăță acoperișurile.

 

!!! Nu îndepărtați țurțurii formați fără a vă asigura că nu există nici un trecător care ar putea fi rănit de căderea acestora !!!

 

Totodată, atragem atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se expun prin practicarea activităţilor de agrement pe suprafaţa îngheţată a râurilor, iazurilor, lacurilor, barajelor şi canalelor colectoare din judeţ, întrucât gheaţa poate ceda în orice moment, periclitându-le viaţa.

Astfel, pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce pot avea consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor, interzicându-le astfel de activităţi şi supraveghindu-i în permanenţă.

Având în vedere faptul că straturile de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sunt foarte înşelătoare, părând a fi mult mai groase decat sunt în realitate, îi sfătuim pe pescari să evite pescuitul la copcă, înlăturând astfel riscul de înec în urma prăbușirii sub stratul subţire de gheață.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 5 =