Clubul Rotary Galaţi Donaris a deschis vineri în Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii prima ediţie a „Atelierului de sculptură în piatră”, proiect cultural care se doreşte a fi realizat anual, sporind, de la ediţie la ediţie, numărul de participanţi.
,,Manifestarea, care de va derula în perioada septembrie – octombrie, va reuni artiști locali, nume ce nu mai au nevoie de nicio prezentare în domeniul sculpturii, şi se va adresa în principal elevilor de pe raza județului Galați, interesați de arta cioplitului în piatră”, a declarat preşedintele Rotary Club Donaris Galați, Ioan Daniel Stadoleanu.
Lucrările atelierului se vor desfășura pe parcursul a zece zile, în incinta Complexului Muzeal, iar în cadrul acestei ediţii vor fi realizate trei lucrări, în piatră, cu tematică specifică, în vederea integrării lor în „Grădina Japoneză” din cadrul Complexului Muzeal. Lucrările vor fi donate muzeului.
Atelierul va fi deschis publicului, pe toată această perioadă, vizitatori de toate vârstele fiind așteptați să-i vadă pe artiști la lucru, să deprindă alături de aceștia taina modelării pietrei și, mai ales, bucuria de a crea spre a împărtăși.
Lucrările vor fi realizate de artiştii Mugurel Vrînceanu, profesor al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Denis Brânzei, restaurator şi muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, şi Valentin Popa, profesor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici.
Potrivit lui Mugurel Vrînceanu, lucrările vor fi făcute în piatră de Dobrogea, gresie de Baschioi, recuperată de la o construcţie veche demolată recent.
Costurile acestei ediții a atelierului vor fi suportate integral de Clubul Rotary Galaţi Donaris din fondurile obținute ca urmare a organizării spectacolelor de teatru, care au devenit deja o tradiție și care vor fi continuate, an de an, alături numele mari ale scenei românești, ultimele două fiind, „Între ciocan şi nicovală”, piesa lui Miloš Nikolić, în regia lui Horaţiu Mălăiele, cu Maia Morgenstern şi Mircea Rusu, şi spectacolul „O căsnicie liniștită”, după Noël Coward care i-a adus împreună pe Corina Dănilă, Silviu Biriș, Doina Antohi și Ștefan Ruxanda.
Clubul Rotary Galaţi Donaris mai are în derulare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii alte două proiecte, respectiv proiectul de amenajare a Rosarium-ului, început în luna august a anului curent şi care se va finaliza în cursul lunii noiembrie, prin care îşi propune remodelarea zonei de expoziţie pentru soiurile de trandafiri şi proiectul „Legumicultură urbană”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, în cadrul căruia elevii câtorva licee din Galați s-au implicat din plin în activităţi de plantare, întreținere şi recoltare de legume.