Astroclubul “Calin Popovici”, selectat în Proiectul “Asteroid Search Campaign 2021”

0
617

În luna aprilie din 2021, International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparținând de NASA) și Asociația „Astronomers Without Borders” (Astronomi fără frontiere) din SUA, au organizat un proiect internațional, intitulat Asteroid Search Campaign (un fel de “vânătoare” de asteroizi), în care au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată, printre care și cea de la Observatorul Astronomic Galați.

Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați – coordonator), alături de trei membrii ai astroclubului “Calin Popovici”: Gabriel Neagu, Ana Lupoae și Diana Manole. Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi.

Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești. Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor descoperiți de echipa gălățeană au fost realizate cu programul Astrometrica. Determinarea poziției unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a coordonatelor ecuatoariale (coordonate cerești) la diferite momente ale timpului. Pentru fiecare asteroid descoperit, au fost raportate 3 – 4 poziții, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cerești în jurulul Soarelui.

La finalul proiectului, astronomii gălățeni au descoperit trei asteroizi, fiecare membru al echipei primind un certificat de participare.

Până în acest moment, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, au fost observate 1.171 de obiecte (asteroizi şi comete) şi 12.181 de măsurători de poziţii raportate către Minor Planet Center, din care 5.464 de poziţii raportate pentru obiecte apropiate Pământului (Near-Earth Objects).

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − nine =