Asistenţii sociali au ieşit în stradă, nemulţumiţi de Guvern şi de Orban

0
625

Aproximativ 50 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale din judeţul Galaţi au participat astăzi în faţa sediului Prefecturii la un protest organizat de Cartel ALFA Galaţi şi Sindicatul PROASIST din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Galaţi.

Liderul Cartel ALFA Galaţi, Romică Gîrneaţă, a anunţat că motivul protestului îl reprezintă incapacitatea asigurării salariilor şi a celorlalte cheltuieli de funcţionare de la bugetul statului, precum şi încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituţional.

,,Din luna iunie, Cartel Alfa a depus nenumărate sesizări la Guvernul României, inclusiv la primul ministru, în legătură cu ceea ce se întâmplă în asistenţa socială. Din luna iunie, am considerat că trebuie atenţionaţi că legislaţia este vraişte în acest domeniu. Legea 448 spune clar că asistenţii sociali trebuie plătiţi până în 90% de la Ministerul de Finanţe, dar ei reprezintă Ministerul Muncii, iar Ministerul Muncii trebuie să facă diligenţe către Ministerul de Finanţe să fie plătiţi. Dar în iunie, au apărut noi standarde de cost, a apărut o altă ordonanţă care spune că 50% este plătit de la Guvern, însă toate cheltuielile s-au făcut din ianuarie, bugetul este făcut pentru tot tot anul şi nu poţi să spui acum că plăteşti mai puţin, schimbând regulile în timpul jocului. Şi chiar dacă ar fi 50%, nici banii aceştia nu s-au dar de la Guvern către Consiliul Judeţean(CJ) ca să plătească mai departe. Vă dau exemplul Galaţiului: din 80 milioane lei, peste 50 milioane a plătit Consiliul Judeţean şi doar undeva pe la 20 de milioane s-a plătit de la bugetul statului, de aceea au mai rămas restante două luni de zile care nu mai sunt acoperite. Am tot aşteptat rectificarea bugetară promisă de domnul Orban dar ea nici acum nu a apărut. Orice zi de întârziere pentru oamenii aceştia este o dramă pentru că salariile nu sunt aşa de mari şi au rate la bancă, au copii în întreţinere”, a declarat Gîrneaţă.

Protestarii au afişat bannere pe care era scris ,,Vrem respect pentru asistenţa socială!” şi ,,Muncim pe datorie!”. Ei au strigat la adresa guvernanţilor ,,Hoţii, hoţii!” şi ,,Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

O delegaţie a manifestanţilor a ajuns la prefectul Eugen Hristache care nu a înţeles nimic din ceea ce i-au prezentat petiţionarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.