Arhiva de documente istorice a Curții de Apel Galați, la dispoziția publicului

0
758
Curtea de Apel Galați oferă publicului, începând din 15 mai 2022, accesul liber și direct la colecția de documente istorice de arhivă care privesc activitatea sa și a instanțelor din județul Galați.
“Proiectul nostru este unul în premieră și vine în contextul în care ne dorim să ne apropiem de justițiabili, de locurile de unde venim, de a le arăta și de a promova istoria, cultura, oamenii, valorile, frumusețea țării în care ne sunt rădăcinile.
Totodată, este vorba despre moștenirea noastră, despre reconectarea cu trecutul, dar este vorba și despre speranță, repere, deschidere, despre un orizont mai bun pe care l-au construit înaintea noastră generațiile trecute, dar mereu prezente”, scrie Curtea de Apel Galați pe pagina sa de socializare.
Cei interesați pot găsi documente referitoare la procesul prin care prima femeie avocat din România, Ella Negruzzi, și-a câștigat dreptul de exercita profesia, procesul dintre maiorul G.I.Cantacuzino și moștenitorii lui I.L.Caragiale, procesul dintre Statul român și Compania de navigație greacă, corespondența Curții de Apel Galați și a celorlalte instanțe cu Ministerul Justiției și cu alte instituții, corespondență cu guvernul austro-ungar, documente referitoare la construirea Palatului Justiției Galați (actualul sediu al Universității „Dunărea de Jos” Galați), inclusiv caietul de sarcini, ordine, liste de personal, state de plată și altele.
În colecția pusă la dispoziția publicului sunt documente chiar și din anul 1856, scrise cu grafie chirilică, atunci când curtea de apel se numea Divanul Apelativ și avea sediul la Iași, iar forul suprem era Divanul Domnesc.
Aceste documente sunt extrase din fondul arhivistic al Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Galați și sunt puse în mod direct, gratuit și liber la dispoziția juriștilor, cercetătorilor, istoricilor, ziariștilor, studenților și tuturor celor interesați.
Colecția de documente de arhivă este disponibilă la adresa de internet: https://cagl.ro/historia

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 − 3 =