Arhiepiscopul Dunării de Jos a împlinit în Joia cea Mare rânduiala spălării picioarelor

0
1066

În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită,conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor.

Tot astăzi, chiriarhul chiriarhul Dunării de Jos a împlinit, după tradiţie, rânduiala spălării picioarelor.

Cu acest prilej,în cadrul unui program misionar şi social-filantropic derulat deAsociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi, în perteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală au participat la slujbă mulţi copii, între aceştia fiind şi copii ucraineni, găzduiţi în această perioadă în Campusul studenţesc din Galaţi.

Copiii și credincioșii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian cu Sfintele Taine.

După rugăciunea Amvonului, ierarhul Dunării de Jos a împlinit pilda de dragoste și îndemnul dumnezeiesc la smerenie și iubire față de aproapele nostru prin săvârşirea ceremonialului spălării picioarelor.

În acest an, beneficiarii acestei rânduieli ritual au fost 12 copii din localităţileGriviţa şi Călmăţui, judeţul Galați, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, proveniţi din familii cu posibilități materiale reduse.

La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi asăvârşit ritualulrespectiv celor 12 „mici ucenici“, după care le-a oferit făclii aprinse.

Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală şi dulciuri în cadrul programului eparhial ”Ne înnoim de Sfintele Paşti”, derulat în această perioadă în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

De asemenea, după slujbă, în cadrul aceluiaşi program eparhial, toţi copiii veniţi la Catedrală au primit daruri pascale şi produse de igienă în valoare de peste 11.000 lei.

Multe dintre programele social-filantropice organizate în aceste zile îi are ca beneficiari pe refugiaţii ucraineni care şi-au găsit liniştea şi pacea în zona Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre exemplul de smerenie pe Mântuitorul Hristos l-a oferit ucenicilor Săi, dar şi despre îndemnul şi invitaţia pe care ne-o face tuturor la smerenie şi la întoarcearea către Lumină, Bucurie şi Înviere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.