Dublarea taxei de salubritate plătită de populație și agenții economici din Tecuci, propusă a fi aprobată în această după amiază, în ședința CL Tecuci, a fost scoasă de pe ordinea de zi, urmând ca municipalitatea să mai analizeze cuantumul creșterii propuse. Primăria municipiului Tecuci a organizat în această lună două dezbateri publice pe tema majorării taxei de salubritate, justificată de faptul că deșeurile din Tecuci sunt transportate la o distanță de 100 de km de oraș, tocmai în județul Brăila, la depozitul privat din localitatea Muchea, singurul depozit conform care a acceptat depozitarea gunoiului din Tecuci. Groapa de gunoi Rateș, în care se depozita până acum atât gunoiul din Tecuci, cât și din alte zeci de comune din județ a fost închisă pe 17 iulie, din cauză că nu mai corespundea normelor europene.
În tot județul, singura groapă de gunoi conformă este cea din municipiul Galați, însă aici se poate depozita doar gunoiul colectat din municipiul Galați și cinci comune învecinate (partenere în investiția, pe fonduri europene, a gropii de gunoi), respectiv Vânători, Șendreni, Braniștea, Smândan și Tulucești. “În rest, toate comunele ca și municipiul Tecuci transportă gunoiul la Brăila. Din fericire, Guvernul a amânat până în 2019 plata acelei suprataxe de 80 de lei per tona de gunoi, ceea ce face ca tariful de depozitare la groapa de gunoi din Brăila să fie de circa 43 de lei per tonă, însă rămân costurile cu transportul”, a declarat, recent președintele CJ Galați, Costel Fotea.
De altfel, propunerea de majorare a taxei de salubritate plătită de tecuceni este discutată de peste o lună la Tecuci, inclusiv în dezbateri publice (convocate pe 17 și 24 iulie). Potrivit documentelor afișate pe site-ul Primăriei Tecuci, transportul gunoiului tocmai la Brăila ar implica cheltuieli de patru ori mai mari pentru municipalitatea care vrea ca măcar o parte din banii în plus să provină și de la populație. Astfel, municipalitatea ar intenționa dublarea taxei – de la 4 lei/persoană/lună, cât este acum, la 8 lei, iar în cazul persoanelor juridice, (societăți cu până la 20 de angajați), de la 14 lei/persoană/lună la 28 de lei. Totuși, deși propunerile ar fi trebuit discutate în ședința CL din această după amiază, ele au fost scoase de pe ordinea de zi, pentru o analiză mai temeinică.
Atât perspectiva majorării taxei de salubritate plătită de tecuceni cât și întreaga situație în care deșeurile menajere din județul Galați sunt transportate în județul Brăila ar fi putut fi evitate dacă prin Programul Național de Gestionarea Deșeurilor de anul trecut s-ar fi aprobat proiectul CJ Galati de management integrat al deșeurilor, spune președintele CJ Galați, Costel Fotea. “Proiectul are o valoare totală de 60 de milioane de euro și fusese propus spre aprobare, în 2016, prin PNDG, dar nu s-a aprobat. Acum însă, din discuțiile doamnei ministru Rovana Plumb am înțeles că se discută aprobarea PNDG. Proiectul de la nivelul județului Galați prevede construcția unui depozit conform în comuna Valea Mărului, dar și constructia de statii de transfer, sortare și compostare la Tecuci și Tg Bujor, precum și a unei stații de tratare mecanobiologică la Galați. Noi avem tot proiectul gata dar vreau să propunem și să fie aprobat măcar proiectul de construcție a unui depozit conform la Valea Mărului care, dacă avem noroc și nu apar contestații, ar putea fi funcțional în 2019”, a mai declarat Costel Fotea.