Centrul orașului Galați, lăsat de izbeliște și ignorat de fostele administrații, este pus în valoare acum datorită unui proiect major, extrem de ambițios al actualei conduceri a Primăriei, prin care întreaga zonă centrală a municipiului Galați va fi modernizată. Pentru prima dată, municipalitatea are o strategie de regenerare urbană, pe care o pune deja în practică, pentru transformarea orașului într-unul demn de secolul în care trăim.
Datorită acestui proiect major de investiții, zonele Spicu și Romarta devin punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a orașului. Potrivit reprezentanților Primăriei, după finalizarea lucrărilor în aceste zone, gălățenii vor avea o zonă de relaxare și petrecere a timpului liber, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecției prin pasajul pietonal care va fi modernizat, ieșire în zonele Romarta și Spicu (aflate în amenajare), traseul continuând de-a lungul străzii Navelor, către Parc Elice.
În cadrul amplului proiect de modernizare a zonei centrale sunt prevăzute plantări de 139 de arbori (unii dintre copaci fiind deja plantați), cu valoare dendrologică și care aduc un aport important de oxigen, pentru creșterea calității vieții locuitorilor, mult mai eficient decât suprafețele cu iarbă.
”Conform planurilor propuse de arhitecți, spațiul nou creat în zona centrală va fi mult mai accesibil, față de cum era înainte de începerea acestor lucrări de modernizare, pentru persoane care vor dori să se plimbe cu bicicleta sau role, waveboard etc, pentru persoane cu dizabilități locomotorii sau mame care vor dori să își plimbe copiii în cărucioare”, au comunicat reprezentanții Primăriei referitor la amplul proiect de modernizare a orașului, pe care mulți dintre reprezentanții opoziției încearcă să îl ducă în derizoriu.
Reprezentanții municipalității oferă exemple similare cu astfel de intervenții urbane în multe dintre orașele europene, ”dorindu-ne să trăim și noi în orașe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spații urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele și să le ignoram. Scopul amenajării acestor spații este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate.
Vă putem oferi mai jos câteva dintre orașele care au realizat astfel de spații la care facem referire mai sus. Sigur, multe dintre exemplele enumerate sunt spații urbane proiectate și executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre”:
- The Square of Jan Stenbeck, Stocholm, Suedia -§ The Square of Jan Stenbeck Funkia Landskapsarkitektur
- Plaza de Dali, Madrid, Spania § Works – PublicSpace
- Tom Hall Square, Solingen, Germania § Town Hall Square Solingen « Landscape Architecture Platform | Landezine
- Spatiu urban – Chatenay-Malabry, Franta § Town Entrance in Chatenay Malabry / Ateliers 2/3/4/
- Norrebro Public Space, Copenhaga, Danemarca § Superkilen / Topotek 1 + BIG Architects + Superflex
Toate aceste exemple oferite de către autorități sunt proiecte premiate de foruri internaționale de arhitectură și urbanism și, totodată, îmbrățișate de locuitorii fiecărui oraș în parte. Sunt spații care te cheamă afară, te fac să ieși la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ți placă orașul în care locuiești.
Potcoava de Aur și Piața Regală au fost reamenajate, iar amplul proiect de modernizare a centrului vizează atât reabilitarea pasajului pietonal Dunărea, cât și a Parcului Mihai Eminescu și va continua și cu modernizarea străzii Domnească.