Aproape 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea Galaţiului. Primarul anunţă cei mai mulţi bani de investiţii din ultimii ani

0
9344

În ciuda previziunilor negative, municipalitatea gălăţeană va investi aproape 100 de milioane de euro în proiecte de investiţii care vor schimba faţa oraşului. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, la bugetul de investiţii al oraşului pentru anul 2018, estimat la 36-38 de milioane de lei, se vor adăuga o serie de alte sume extrem de consistente provenite din fonduri europene, fonduri guvernamentale, precum şi din împrumutul contractat de la CEC de către municipalitate, pentru derularea mai multor proiecte de amploare.

Municipiul Galaţi are anul acesta, strict din buget propriu, un buget de investiţii ceva mai mic faţă de anii trecuţi, însă nu afectat de cotă sau de câţi bani ne vin de la Guvern. Bugetul nostru este afectat, anul acesta, de faptul că avem de rambursat o sumă extrem de mare pe împrumuturile luate de predecesorii mei. Anul acesta avem un vârf de sarcină de 56 de milioane de lei, bani luaţi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), acum 10 ani, cred. Anul trecut am dat 24 de milioane de lei, anul acesta – 56 de milioane de lei, iar pentru anul viitor avem prognozate 44 de milioane de lei. Vorbim despre lei noi, ca oamenii să înţeleagă cât de mari sunt sumele pe care trebuie să le plătim. E cam tot bugetul nostru de investiţii.

Proiectul de buget pe anul 2018 va ajunge în faţa consilierilor cu un buget de investiţii din fonduri proprii care se va ridica la 36-38 de milioane de lei. Bugetul acesta este completat din banii obţinuţi prin PNDL – adică, alţi 25 de milioane de lei şi alte 75 de milioane de lei din împrumutul pe care îl avem contractat, în momentul de faţă, cu CEC. Dacă mai punem şi investiţiile care urmează a fi făcute pe BERD – încă 40 de milioane de lei – vedem că ne ducem la o sumă pe care nu cred că a avut-o până acum Galaţiul strict pentru investiţii. Plus proiectele finanţate din fonduri europene, care toate vor demara anul acesta”, a declarat primarul municipiului Galaţi.

Edilul-şef a precizat că municipalitatea va depune, numai pe Programul Operaţional Regional (POR), proiecte în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Unul dintre cele mai importante vizează resistematizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie.

Pentru municipiul Galaţi, pe POR avem peste 60 de milioane de euro. Aici, cel mai mare proiect va fi resistematizarea străzilor Siderurgiştilor, 1 Decembrie şi cred că ne ducem şi pe Henri Coandă. Va fi făcut din două bucăţi, a doua bucată însemnând că dacă rămân bani necheltuiţi de la celelalte municipii din zona de Sud-Est, este posibil să putem să avem proiectul finalizat până în Bariera Traian. Tot pe fonduri europene, vom începe achiziţia celor opt tramvaie noi, despre care am tot amintit. Urmează să trimitem caietul de sarcini spre avizare la ANAP. Am depus Castrul Roman – 4,5 milioane de euro, începem să depunem din ce în ce mai multe blocuri pentru anvelopare. Mi-ar fi plăcut să avem mai mult de 19 blocuri (…) Cred că bazele unui succes sunt puse”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.