Aplicație inovatoare pentru depistarea gropilor din trafic

0
1104

Astăzi, la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a avut loc lansarea, în premieră națională, a SmartRoadSense, o  aplicaţie pentru telefoanele mobile care măsoară starea tehnică a drumurilor. România este a treia țară în care se lansează această aplicație, după Italia și Marea Britanie, aplicația având deja mii de utilizatori.

Aplicația, la care au lucrat, timp de patru ani, 10 cercetători de la Universitatea de Studii din Urbino (Universita’ degli Studi di Urbino Carlo), se deobește de restul aplicațiilor de trafic existente (cel mai cunoscut fiind Waze) în prezent printr-un detaliu care face diferența – dacă la celelalte aplicații existența unei gropi din carosabil trebuie să fie raportată de șofer sau pasager,  această aplicație înregistrează singură existența denivelării. Este de ajuns să instalezi aplicația pe smartphone și să o lași deschisă în timp ce mergi cu mașina, iar toate gropile peste care treci vor fi trecute pe o hartă online, spune profesorul  Alessandro Bogliolo, de la Universitatea de Studii  din Urbino (foto dreapta): “Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor şi infrastructurii drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri, fără intervenţia utilizatorilor prin această aplicaţie. Datele sunt colectatate în anonimat şi sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătţi infrastructura şoselelor. Informaţiile sunt gratuite și oferite tuturor, poate să le acceseze orice cetăţean, sunt deschise publicului, precum şi instituţiilor publice. Noi nu putem acţiona să începem reparaţia infrastructurii, acestea sunt targetul. De asemenea, aceste instituţii pot invita cetăţenii să colecteze informaţii, dar chiar şi angajaţii proprii pot începe monitorizări. Diferenţa faţă de alte aplicaţie este că de obicei aplicaţiile oferă oamenilor şansa de a se plânge anumite lucruri, dar această plicaţie măsoară practic toate denivelările, problemele din infrastructură, alte aplicaţii doar semnalizează; această aplicaţie şi măsoară şi transmite mai departe informaţiile”.

Aplicația păstrează anonimatul utilizatorilor și oferă gratuit informațiile privind gropile de pe șosele, informații reactualizate  la fiecare 6 ore, ceea ce înseamnă o adevărată hartă, în timp real, a problemelor de infrastructură, extrem de utilă primăriilor de pildă, a spus și Vlad Ciprian, conferenţiar în cadul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi: „Este un fapt unic în cadrul universităţii noastre, suntem cu adevărat încântaţi să găzduim acest eveniment şi sperăm că în sfârşit o aplicaţie de cercetare va avea şi finalitate prin punere în practică, mai ales pentru monitorizarea stării drumurilor, cel puţin din oraşul Galaţi, dacă nu şi din judeţ, colaboratorii universităţii, atât cei din Italia, cât şi ceilalţi membri ai proiectului, au fost deja şi au înştiinţat primăriile din judeţul Galaţi. Sperăm că vom începe o colaboare cu administrațiile locale prin punerea în aplicare a acestei aplicaţii „.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.