Aplicație în sprijinul victimelor violenței domestice

0
606
Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.
Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România, în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, fiind disponibilă în AppStore și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară.
Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este, de asemenea, un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare documentării abuzului.
Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și sunt accesate direct din aplicație.
Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației, prin simpla completare a unui formular electronic.
Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.
În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul #Galați au fost emise 172 de ordine de protecție provizorii, cu 12% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora,169 au fost emise la solicitarea victimelor.
Majoritatea situațiilor de victimizare a apărut în relația de cuplu – astfel, în cele mai multe dintre cazuri (105) victima este soțul/soția autorului – actual sau fost, în timp ce în 41 de situații victima este fost/actual partener al agresorului (restul – între părinți și copii sau între persoane cu alt grad de rudenie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.