Apel către Guvern: „Nu izolați Galațiul de restul țării!”

0
6312

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a tras, astăzi, un semnal de alarmă, în condițiile în care marile proiecte de infrastructură rutieră și de transport pentru Galați au fost blocate de actualul Guvern. Este vorba despre drumul expres Brăila-Galaţi, construcţia drumului de centură al municipiului Galaţi, precum și construcția podului peste Dunăre, obiective a căror realizare a fost oprită din lipsă de finanțare sau din motive tehnice (licitații blocate).

După cum se știe, ofertele pentru adjudecarea licitaţiilor privind construcţia drumului expres Brăila – Galaţi şi pentru construcţia drumului de centură al municipiului Galaţi ar fi trebuit să fie depuse până pe 10, respectiv, 12 decembrie, însă procedurile de licitaţie au fost blocate la începutul lunii noiembrie. Drumul expres ar urma să aibă 11 km şi să fie construt cu circa 133 de milioane de euro, iar drumul de centură al municipiului Galaţi ar urma să aibă 33 de km şi să fie construit cu peste 227 de milioane de euro, finanţări asigurate din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

La acestea se adaugă o altă veste proastă – Galațiul nu va primi nici cele zece tramvaie noi, care urmau să fie achiziționate prin fonduri europene, de către fostul Minister al Dezvoltării. Astfel, licitația (demarată încă din ianuarie 2019) privind achiziționarea acestor mijloace de transport în comun (în total, 40 de tramvaie, 10, pentru Galaţi, 10 pentru Brăila şi 20 pentru Ploieşti), care ar fi trebuit să se finalizeze pe 10 ianuarie, nu s-a încheiat, pe motiv că au fost respinse toate ofertele!

“Ca primar al Galațiului trag un mare semnal de alarmă, pentru că Galațiul are nefasta șansă de a rămâne izolat de restul țării,  pentru că proiectele de infrastructură începute acum câteva luni de zile sunt lăsate de actuala guvernare fără nici un leu, sunt subfinanțate sau au licitațiile suspendate.

Fac un apel pe această cale către toți factorii politici, cei care reprezintă partidul de guvernământ, să-și întoarcă fața și către gălățeni și să înțeleagă că nu doar negocierile politice pe funcții contează. Le aduc aminte că voturile și le-au obținut și de la Galați, căci din orașul acesta au candidat… Pentru mine, cetățenii acestui oraș nu au coloratură politică, toți cetățenii merită o viață mai bună și o conectare a orașului cu restul lumii demnă de secolul XXI.

Când vorbesc de marile proiecte de infrastructură, mă refer la centura mare a Galațiului, la drumul expres Galați-Brăila și la podul peste Dunăre, precum și la tramvaiele care ar fi trebuit să ajungă la Galați și a căror licitație a fost anulată, la fel cum s-a întâmplat și cu tramvaiele pentru  și Brăila și Ploiești. Nimeni nu poate da o explicație despre ce s-a întâmplat. A fost un cadou, cu ghilimele de rigoare, venit pe data de 24 decembrie din partea guvernanților pentru gălățeni. Nu știm când vor veni la Galați cele 10 tramvaie, nici măcar nu știm dacă vor mai veni.

Cât despre celelete proiecte, pentru centura mare a Galațiului s-a alocat doar un milion de euro deși valoarea totală a investiției este de 263 de milioane, iar  procedura este suspendată de peste o lună și jumătate, drumul expres Galați-Brăila nu are nici un leu prins în buget, pentru acest an, iar podul peste Dunăre are o finanțare de 5% față de necesar. Din păcate, dacă ne vom uita cu atenție, sigur vom observa că acești bani vor fi duși tot pe infrastructură dar pe cea a Ardealului, cea a Transilvaniei… nu știu dacă acolo cetățenii sunt mai români decât ceilalți, poate votează cum trebuie… să ne spună cineva și nouă ce trebuie să facem, eu, unul, sunt dispus să fac tot ce e necesar pentru ca acest oraș să ajungă pe culmile pe care le-a cunoscut cândva.

Am avut discuții cu toate ministerele responsabile, cu cel al Transporturilor, cu cel al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și cu cel al Fondurilor Europene, au avut loc și discuții și cu factorii politici din actuala guvernare, însă până acum nu am primit nici un răspuns. Tragem acum semnalul de alarmă pentru că dacă nici acum, în al 12-lea ceas, nu sunt prinse în buget aceste obiective, cu fondurile necesare, probabil ne mai așteaptă trei-patru ani de zile de izolare din multe puncte de vedere față de restul țării”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.