Aparatură medicală performantă pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase

0
691

Spitalul de Boli Infecțioase din Galați va avea, în curând aparatură ultramodernă, unică în România, care îi va permite să găzduiască un Centru de Excelență de Dermatologie. Informația a fost prezentată, astăzi, de președintele CJ Galați, Costel Fotea, care a participat la lansarea proiectului european “Dotarea Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase”.

Proiectul european, cu o valoare de 2,6 milioane de lei, presupune achiziționarea a 42 de echipamente medicale şi realizarea a 17 dotări specifice pentru funcţionarea Ambulatoriului. Este vorba despre echipamente necesare pentru depistarea hepatitelor cronice, a cirozelor hepatice și a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. În premieră națională, la spitalul gălățean va fi adus un aparat pentru diagnosticarea cancerului de piele. Acesta costă 160.000 de euro, funcționează pe bază de lumină și nu iradiază pacientul, așa cum se întâmplă în cazul computerului tomograf.

„Această procedură este utilă în depistarea precoce a cancerului cutanat. Este o metodă non-invazivă, nu presupune prelevarea de țesut de la pacient, este o tehnică imagistică de înaltă performanță și, din cunoștințele mele, acest echipament este unic în țară. Este o tehnică
nouă la nivel european și în Statele Unite ale Americii. Trebuie să ne alegem un domeniu îngust pe care să-l facem cel mai bine, astfel încât să poată apela pacienți din toată regiunea și din alte regiuni”, a explicat medicul dermatolog, Alin Tatu.
“Vom investi peste 2,6 milioane de lei în echipamente medicale moderne pentru specialităţile de dermato-venerologie şi boli infecţioase. Vom aduce la Galaţi un aparat medical unic în România, un sistem de tomografie optică coerentă de peste 160 de mii de euro. Este un echipament de ultimă generaţie, care este folosit pentru diagnosticarea cancerului cutanat şi care nu iradiază. Împreună cu medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase vrem să dezvoltăm un Centru de Excelenţă în dermatologie, mai ales că secţia va funcţiona în clădirea nouă pe care construim în curtea unităţii medicale. Aparatura medicală va fi achiziţionată cu bani europeni”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Potrivit acestuia, actuala clădire a Spitalului de Boli Infecțioase va fi demolată în momentul în care se vor finaliza lucrările la noua construcție a unității spitalicești.  Acesta va avea demisol și parter și va înlocui cea mai mare parte a vechiului spital. Lucrarea va fi gata în vara anului viitor, atunci când clădirea cu suprafaţă totală de 2.700 de mp va intra în circuitul medical.
Conform proiectului, clădirea va avea spații moderne cu laboratoare medicale, saloane pentru pacienţi, cabinete pentru medici şi săli de tratament, amfiteatru şi încăperi în care studenţii de la medicină vor realiza lucrări practice. Pentru lucrare, autoritățile județene vor plăti aproape 15 milioane de lei. De asemenea, pentru dotarea laboratorului de biologie moleculară și pentru celelalte echipamente necesare noii clădiri va fi accesată o finanțare europeană
în valoare de 300.00 de euro.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =