Angajaţii Calorgal încetează protestul, după discuţiile cu primarul

0
1869

Salariaţii Calorgal au decis să reia lucrul, după ce ieri dar şi în prima parte a acestei zile, au refuzat să mai muncească, protestând, nemulţumiţi, în curtea societăţii, împotriva directorului Marian Alexandru căruia i-au cerut demisia pentru că a întârziat cu două luni plata salariilor muncitorilor, în timp ce pentru el dar şi alţi directori de servicii a alocat lefurile.  Oamenii au mai reclamat şi alte probleme – lipsa echipamentelor adecvate de lucru, lipsa consumabilelor, a dezinfectanţilor (obligatorii pentru cei care lucrează în canalizări de pildă) sau a pieselor de schimb.

Astăzi însă, după ce primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a discutat, timp de aproape două ore, cu o delegaţie a salariaţilor şi sindicaliştilor de la Calorgal, alături de care s-a aflat şi liderul Cartel Alfa – filiala Galaţi, Romică Gârneaţă (prezent şi ieri, în mijlocul muncitorilor care protestau), dar şi directorul Calorgal, Marian Alexandru, spritele s-au mai calmat.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, angajaţii societăţii  locale de distribuţie a agentului termic, SC Calorgal Galaţi, îşi vor primi, luni,  lichidarea pe luna septembrie şi cel târziu vineri, avansul pe luna octombrie. Mai mult, după întâlnirea de astăzi, primarul Ionuţ Pucheanu l-a avertizat pe directorul Marian Alexandru că dacă va mai repeta o astfel de situaţie îl va demite. „Ce ar trebui totuşi reţinut şi i-am atras atenţia domnului director este că atunci când eşti lider nu înseamnă să-ţi acoperi nevoile în primă fază ţie ci să te laşi pe tine ultimul pentru a da un exemplu de bune practici celor din jurul trău. Sper să fie ultima oară când aud că el şi conducerea şi-au luat salariile şi muncitorii au fost ultimii lăsaţi, căci  la următoarea astfel de situaţie ne strângem mâna”.

Totodată, edilul a stabilit, de comun acord cu liderii de sindicat şi conducerea Calorgal, ca în primăvară să se opereze o schemă de plecări voluntare din unitate, iar cei care vor pleca vor primi venituri în completare, conform OG 36. Potrivit OG 36, persoanele care renunţă la locul de muncă pot primi venituri în completare, în plus faţă de ajutorul de şomaj, venituri care să ajungă până la valoarea salariului pe care l-a avut angajatul, dar nu mai mari decât salariul mediu pe economie, drepturi băneşti ce pot fi acordate maxim 2 ani, funcţie de vechimea salariatului.

În prezent, societatea Calorgal numără 460 de angajaţi, iar potrivit estimărilor conducerii, pentru ca societatea să fie eficientă ar trebui să aibă doar 150 de salariaţi. „Am vorbit cu salariaţii, le-am spus ce am discutat la primărie şi ei au decis să reia lucrul, dar dacă nu se vor respecta promisiunile ar putea oricând să recurgă iar la acesată formă de protest. Săptămânal ne vom întâlni cu salariiaţii pentru a vedea dacă şi condiţiile de muncă li s-au îmbunătăţit, pentru că la discuţiile de la primărie, domnul primar a promis că în banii pe care îi va aloca către Calorgal vor fi şi fonduri şi pentru echipamente, piese de schimb sau consumabile pentru salariaţi”, a declarat liderul sindicatului din Calorgal, Cristinel Ciubotariu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.