Amenzi uriaşe în urma unui accident de muncă

0
385

Amenzi de 40.000 lei au fost date de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați, în urma neregulilor constatate pe un șantier de construcții din oraș, pe care, marți, s-a produs un accident de muncă soldat cu rănirea foarte gravă a unui muncitor, care a căzut în gol de la 16 metri înălțime, de pe un bloc de locuințe, aflat în lucru. Inspectorii ITM au stabilit că muncitorul rănit lucra fără forme legale, având contractul suspendat, iar un coleg de ai săi muncea la negru, fără forme legale. În cazul accidentului de muncă, anchete fac și ITM, și Poliția Galați.

“Din primele verificări a reieşit că victima era angajată a unei firme din judeţul Constanța, care desfăşura activitate de construcţii pentru o firmă din municipiul Galaţi. Bărbatul, angajat ca fierar betonist, are contractul individual de muncă suspendat, firma urmând să fie sancţionată pentru prestarea muncii nedeclarate.
Reamintim că Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii defineşte la articolul 15^1), munca nedeclarată care reprezintă: […] „c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat” (sancţiune cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată – art. 260 (1) lit. e^2).
În ceea ce priveşte nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii au stabilit măsuri şi au aplicat sancţiuni contravenţionale.
Comunicarea evenimentului a fost făcută de angajatorul la care s-a produs evenimentul în jurul orei 13.15. Acesta ne-a informat că evenimentul s-a produs în data de 13.04.2021, în jurul orei 08.05.
Inspectoratul Teritorial de Muncă şi poliţiştii au început o anchetă în acest caz pentru a se stabili exact circumstanţele în care a avut loc accidentul“, a precizat ITM Galaţi, într-un comunicat de presă.
Accidentul de muncă s-a produs marți dimineață, pe un șantier de construcții de locuințe aflat pe strada Crizantemelor din Galați. Un muncitor de 23 ani a fost transportat în comă la Spitalul de Urgență din Galați, cu multiple leziuni interne și externe, după ce s-a prăbușit de la înălțime.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 6 =