Amenzi totale de 88.000 lei aplicate de ITM unor angajatori din construcții

0
345

În perioada februarie – noiembrie 2023 Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați (ITM) a desfășurat Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.
La nivelul județului Galați au fost verificați 105 angajatori care desfășurau activități în domeniul construcțiilor.
Au fost constatate 144 neconformități pentru care au fost dispuse 144 măsuri cu termene de realizare precise.
Au fost aplicate 143 sancțiuni contravenționale dintre care 123 avertismente și 20 amenzi contravenționale în cuantum de 88.000 lei, unui număr de 69 angajatori.
Cele mai frecvente neconformități constatate au fost: neautorizarea activității de construcții din punct de vedere al securității și sănătății în muncă; neasigurarea dispozitivelor de protecție colectivă (ex. balustrade suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară); utilizarea unor echipamente de muncă (ex. schele) care nu îndeplineau toate cerințele de securitate; existența unor goluri neprotejate împotriva pericolului de cădere în gol; neacordarea de către angajator a echipamentului individual de protecție; neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție adecvat riscurilor existente în șantierele temporare și mobile (ex. centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști de protecție, s.a.); neverificarea de către angajator a modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecție; lipsa planului propriu de securitate și sănătate în muncă din șantierul temporar, la momentul controlului; neasigurarea unei instruiri suficiente și adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă; neasigurarea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă specifice activităților desfășurate în șantierul temporar; neorganizarea activității de prevenire și protecție la nivelul unității, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă cu modificările și completările ulterioare; neasigurarea semnalizării de securitate și/sau sănătate la toate locurile de muncă din incinta șantierului temporar; neasigurarea sprijinirilor de maluri la lucrările de săpături; neîntocmirea planului propriu de securitate și sănătate; lipsa evidenței zonelor cu risc ridicat și specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.