Amenzi record pentru nerespectarea izolării la domiciliu

0
5526
Astăzi, 22 martie, la nivelul Județului Galați, conform raportării  Direcției de Sănătate Publică, în centrele de carantină instituționalizată sunt  cazate 81 de persoane, iar 1802 persoane sunt în izolare la domiciliu. Potrivit Prefecturii Galați, „30 de polițiști de ordine publică și rutieri au acționat astăzi, pe raza secțiilor 6 și 7 de Poliție e rurală din județul Galati, pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID -19.
Acțiunea polițiștilor a vizat depistarea persoanelor care nu respectă măsura izolării la domiciliu, precum și verificarea agenților economici a căror activitate a fost interzisă în  această perioadă. Astfel, au fost verificate, la domiciliu, 96 de persoane și controlate 28 de unități comerciale tip bar.
A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1000 de lei, în cazul unei persoane care nu a fost găsită la domiciliu.
La acțiune au participat și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi.
Tot astăzi, în  baza unor sesizări venite la Primăria Tg Bujor, jandarmii au efectuat verificări la persoanele aflate în izolare la domiciliu. Doi bărbați din Tg. Bujor nu au fost găsiți la domiciliul declarat, motiv pentru care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale de câte 5.000 lei/sancțiune”.
Totodată, prefectului-Județul Galați aduce la cunoștința cetățenilor județului o serie de măsuri emise de către Ministerul Afacerilor Interne în Ordonanța Militară nr. 2 /2020:
„➡️Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
 ➡️În intervalul orar 6. 00 – 22.00 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
➡️Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.
➡️Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
➡️Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
➡️Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
➡️Persoanele aflate în carantină, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, vor sta în carantină pentru o nouă perioadă de 14 zile.
➡️Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.
REAMINTIM faptul că toți cetățenii trebuie să respecte măsurile adoptate, să se informeze doar din surse oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor”, mai transmite sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.