Astăzi, la Tecuci are loc o dezbaterea publică pe tema modificării normelor de salubritate şi a normelor de igienă, dezbatere organizată de Primăria municipiului Tecuci. Printre propunerile proiectului de hotărâre, se află cele legate de responsabilitatea proprietarilor faţă de propriile clădiri neîngrijite (obligaţi să reabiliteze faţadele clădirilor o dată la 10 ani, nu şi în cazul în care acestea sunt în stare bună), de obligaţia de a reface în maxim 72 de ore carosabilul sau drumul public distrus de o anumită lucrare, de instituirea de “ore de linişte” sau de colectarea selectivă a gunoaielor. Pentru fiecare obligaţie, proiectul presupune şi sancţiuni în cazul nerespectării acestora, amenzi justificate de municipalitate într-un stil original: “amenda contravenţională prevăzută de actul normativ la sfârşitul fiecărui capitol, are scopul de a produce o stare de reflecţie si regret a celui afectat de măsură, din perspectiva a cel puţin două aspecte: unul are în vedere fapta ca atare prin care a fost nesocotită o regulă importantă din normele de securitate şi a celor de igienă iar a doua se referă la consecinţa de ordin material, suportată de către împricinat şi care presupune o anumită renunţare la realizarea anumitor obiective planificate şi implicit la respectarea legislaţiei în vigoare”.
Conform proiectului, cei care nu îşi reabilitează faţadele clădirilor, dar şi cei care nu spală, de minim două ori pe an, faţadele din sticlă ale clădirilor, ori cei care nu asigură coridoare de trecere în siguranţă a pietonilor pe lângă imobilele aflate în reparaţii, toţi aceştia riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
Amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei (800-1.200 pentru persoane fizice şi 1.000-2.500 pentru persoane juridice) se pot aplica celor găsiţi vinovaţi că nu respectă “orele de linişte”, respectiv – 14.00 – 16.00 şi 23.00 – 6.00.
Tot între 800 şi 1.200 de lei iau amendă persoanele fizice care nu vor colecta separat deşeurile – menajere, de o parte, reciclabilele de cealaltă parte, persoanele juridice fiind pasibile de amenzi cuprinse între 1.000-2.500 de lei (“toţi utilizatorii serviciului public de salubrizare sunt obligaţi să asigure gestionarea corespunzătoare a deşeurilor menajere şi reciclabile în sistemul colectării duale, respectiv, să colecteze separat deşeurile menajere şi separat deşeurile reciclabile, prin tipurile de recipiente standardizate asigurate de operatorul serviciului public de salubrizare”).
Aceleaşi amenzi sunt prevăzute şi pentru cei care deteriorează trotuarele sau cei care le ocupă cu materiale de construcţie, fiind considerată contravenţie distrugerea carosabilului sau a trotuarelor. Tot contravenţie este şi se sancţionează cu până la 1.200 de lei deţinerea a mai mult de trei animale de companie pe apartament sau curte comună şi deţinerea de mai mult de şase animale de companie la curte individuală.
Nu în ultimul rând, turare motoarelor, derapajele făcute pentru divertisment sau pentru testarea reparaţiilor auto se sancţionează cu 1.000-1.500, pentru persoane fizice şi 1.500-2.500 de lei pentru persoane juridice.