Prefectura județului Galați informează că “Ordonanța militară nr. 4 din 29.03.2020, prevede sancțiuni mult mai dure față de toți cei care încalcă restricțiile de circulație și celelalte restricții impuse de ordonanțele anterioare, dar și față de cei care pleacă pur și simplu din izolare sau din spațiile de carantină. Amenda minimă pentru cetățenii care nu pot justifica prezența pe stradă devine 2 000 de lei iar cea maximă este de 20 000 de lei, iar pentru persoane juridice maximul amenzii este 70 000 de lei”. În plus, achitarea a jumătate din amendă trebuie să fie făcută în maxim 15 zile de la data comunicării sau înmânării procesului-verbal, însă nu se achită jumătate din minimul amenzii prevăzute, așa cum se proceda în mod normal, ci jumătate din amenda aplicată de agentul constatator.
Potrivit Prefecturii „În cursul zilei de ieri, au fost controlate 65 de societăți comerciale și au fost verificate 1339 de persoane aflate în izolare, fiind depistate 3 care nu au respectat măsura autoizolării. Acestea au fost sancționate contravențional, fiecare cu amendă de 5000 de lei. În total, au fost aplicate 384 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 496 500 de lei, dintre care 358, în valoare de 406 600 de lei, pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației”.
Astăzi, în Judeţul Galați sunt, conform datelor furnizate de DSP Galați, 163 de persoane în carantină instituționalizată și 3 603 de persoane aflate în autoizolare.
Prefectura Galați mai precizează că “zilnic, echipaje mixte alcătuite din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari, depistează persoane aflate în izolare care nu sunt la domiciliul unde ar trebui să fie. Acestea vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină, suportând cheltuielile efectuate.
Părinții și bunicii noștri trecuți de 65 de ani pot ieși din casă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar
special destinat. Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârsă.
Cine are prioritate la testarea COVID 19?
Prefectura mai informează că „algoritmul de testare stabilit de Intitutul Național de Sănătate Publică (I.N.S.P. ) poate fi consultat accesând: www.cnscbt.ro/index.php/1574-algoritm-testare-internare-externare-23-03-2020/file “.
Le reamintim cetățenilor să ia în informeze doar din SURSE OFICIALE și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Să fim responsabili, stă în puterea noastră, a tuturor!”.