Ambiţii de un miliard de euro în combinatul următorilor 10 ani

0
910

În urma finalizării analizei strategice de 100 de zile, Alianța GFG și-a anunțat astăzi planurile privind transformarea LIBERTY Galaţi într-un campion regional în producția de oțel de înaltă calitate și începerea călătoriei sale spre neutralitatea amprentei de carbon.

Potrivit lui Bogdan Grecu, directorul Liberty Galaţi, “programul de investiții pe zece ani este în valoare de 1 miliard de Euro și include planuri pentru modernizări majore la capacitățile de turnare, laminoare și liniile de acoperire, precum și planuri privind instalarea unui Cuptor cu Arc Electric, pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon și dependența de resursele naturale importate. Prin aceste investiții, LIBERTY Galaţi își va regenera procesele de turnare și cele de laminare și va investi, de asemenea, în noi linii de zincare și de acoperire organică.  Aceastea vor facilita dezvoltarea unui portofoliu sporit de produse plate și lungi, pentru a crește cota de piață în regiune și a urca nivelul de producție până la 4 milioane de tone pe an, în timp. În vederea îmbunătățirii competitivității operațiunilor, LIBERTY Galaţi va începe totodată construcția unei fabrici de var”.  Totodată, Bogdan Grecu a mai vorbit şi despre intenţia combinatului de a investi în amenajarea unui sistem propriu şi ecologic de producere a energiei electrice (prin instalarea de panouri fotovoltaice dar şi de turbine eoliene pe terenurile combinatului, inclusiv pe halda de zgură, înălţimea acesteia fiind adecvată pentru utilizarea puetrii vântului) : “Avem acum un plan clar de transformare pe termen lung, care nu numai că ne va ajuta să contracarăm condițiile de piață nefavorabile pe termen scurt, ci ne va și permite să fim un partener preferat pentru clienți și furnizori, să ne întărim cota de piață locală și să ne reducem amprenta de carbon. Am fost foarte impresionat de angajamentul pe care toți colegii din Combinat l-au demonstrat atunci când am dezvoltat aceste planuri ambițioase și – împreună cu angajații noștri competenți și dedicați – suntem nerăbdători să devenim nava amiral a LIBERTY în producția de laminate plate”.

Comentând anunțul, Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al GFG Alliance, a spus: “Prin acest pachet investițional substanțial, pregătim LIBERTY Galaţi pentru a deveni un campion regional în producția de oțel, precum și începutul călătoriei către ținta de a avea emisii neutre de carbon pe care ne propunem să o atingem până în anul 2030. Atenția noastră se concentrează asupra implementării modernizărilor de echipamente care ne vor îmbunătăți spectaculos oferta de produse, ne vor reduce impactul asupra mediului și vor permite o mai mare flexibilitate operațională, prin planurile noastre de instalare a unui Cuptor cu Arc Electric.  Strategia noastră va asigura competitivitatea și sustenabilitatea LIBERTY Galaţi pe termen lung, astfel încât să poată reinvesti și continua să furnizeze locuri de muncă la nivel local, pentru generațiile următoare. Avem o mare încredere în angajamentul Guvernului României de a ne ajuta să dezvoltăm și mai departe Combinatul și să oferim beneficii economice angajaților, comunităților locale și – la nivel extins – României.”

De la preluarea activității, în iulie 2019, GFG Alliance a oferit pentru LIBERTY Galaţi sprijin financiar și resurse semnificative care dau acum rezultate într-o serie de îmbunătățiri operaționale, inclusiv pornirea unei noi linii de tăiere în foi, lucrări la un nou preîncălzitor de aer pentru furnal și proiecte cu impact pe mediu. De asemenea, Combinatul a implementat și programe inovatoare care să permită angajaților și managementului să colaboreze pentru identificarea de oportunități și implementarea schimbării.

Neil Barrell, Director General de Operațiuni al GFG Alliance, a declarat: „De când am achiziționat Combinatul, în iulie anul trecut, am colaborat strâns cu echipa  LIBERTY Galați pentru a înțelege în detaliu afacerea și a implementa o serie de inițiative, pornind de la repornirea și modernizarea liniilor de producție până la identificarea oportunităților de implementare a unor proiecte de eficientizare energetică. Aceste schimbări, împreună cu programul de investiții transformaționale pe care îl anunțăm astăzi, ne vor îmbunătăți considerabil performanța operațională și ne vor ajuta la realizarea planurilor privind neutralitatea de carbon. Sunt bucuros să colaborez cu Bogdan și echipa sa pentru a ajuta la valorificarea potențialului imens al LIBERTY Galați”.

În combinatul de la Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, lucrează peste 7000 de angajaţi, din care 5.000 salariaţi proprii şi 2000, angajaţi la firme terţe, unitatea având o capacitate de producţie de 3 milioane de tone de oţel pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.