Ambasadorul Ucrainei a venit la Galați pentru a discuta la Navrom despre inaugurarea Vămii Isaccea-Orlovka

0
3326

La 45 de kilometri de Galați va fi inaugurat un nou Punct Internațional de Trecere a Frontierei, odată cu înfiinţarea unei linii de traversare a Dunării cu nave Ro-Ro între Isaccea şi Orlovka (Ucraina). Acesta a fost și principalul scop al vizitei la Galați a ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov. Ambasadorul Ucrainei a venit la Galați într-o vizită de lucru, pentru a cunoaște autorită locale și pentru identificarea unor oportunități de dezvoltare a unor afaceri între firme din Galați și firme din Ucraina. Ambasadorul a avut la prefectură o întrevedere cu subprefectul Mihai Manoliu, vicepreședintele CJ Florin Gasparotti și viceprimarii Sorin Enache și Picu Apostol Roman. După întâlnirea de la prefectură, ambasadorul a avut o întâlniree și cu conducerea companiei de navigație Navrom SA Galați, firmă care asigură traversarea Dunării cu bacurile la Vama Isaccea – Orlovka. ”Avem un proiect dezvoltat și realizat de Navrom și de o companie ucraineană. Este un proiect Trecere Internațională cu bac-ul de la Orlovka la Isaccea, în județul Tulcea. E un proiect pe care îl considerăm a fi o nouă cale de acces, nu numai pentru mediul de afaceri, ci și pentru a facilita contacte umane, people to people, pentru a aduce mai aproape pe cei din Ucraina cu prieteni români. (…) Este un proiect bilateral, care a fost dezvoltat de ambele state, dar se realizează de către companii private, Navrom-ul din partea României și o companie privată din Regiunea Odessa din Ucraina, dar cu implicarea celor două state, pentru că, de fapt, decizia de a crea un punct de trecere internațional fluvial a fost a celor două guverne, printr-un acord al celor două guverne, din Ucraina și România”, a declarat ambasadorul Ucrainei la București. Întrebat când va fi inaugurat noul punct vamal, pentru că lucrările de construcție și amenajări au fost finalizate, ambasadorul Ucrainei a spus că se află în vizită la Galați pentru a discuta aceste detalii cu conducerea Navrom. ”Asta vreau să discut cu conducerea Navrom-ului. Nu am detalii și de aceea chiar solicitarea acestei vizite a fost pentru a discuta, pentru a identifica termeni reali despre inaugurarea acestei căi de trecere”, a spus Oleksandr Bankov.

Deschiderea noului punct vamal crează noi premise pentru dezvoltarea micului trafic de frontieră și pe sectorul Galați – Reni, fiind posibilă chiar înființarea unor cu nave de pasageri între cele două porturi la Dunăre. ”În ceea ce privește micul trafic de frontieră este o altă perspectivă și o altă posibilitate, mai ales pentru contacte umane. Avem în discuție posibilitatea reluării traficului care a existat între Tulcea și Ismail, pe care îl putem considera și pentru această zonă, Galați – Reni, folosind chiar mijloacele de transport fluviale. Din punctul de vedere al infrastructurii, există la noi, și la Reni, dar și la Ismail, puncte internaționale de trecere a frontierei, care au program de funcționare permanentă. Dar aceste lucruri trebuie analizate de instituții abilitate din ambele părți, pentru că necesită și alocarea unor fonduri, dar și resurse umane”, a mai adăugat ambasadorul Ucrainei.

În luna aprilie, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind deschiderea Punctului Internațional de Trecere a Frontierei de Stat între România și Ucraina pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal, între localitățile Isaccea din România și Orlovka (Cartal), din Raionul Reni, din Ucraina. Apariţia noului punct vamal introduce o nouă rută pe harta traseelor de transport de mărfuri în regiune. O navă Ro – Ro (roll on/roll off) transportă autovehicole de transport de mărfuri, dar și de transport de călători și autoturisme. Operatorul care va asigura traversarea Dunării este Navrom Galați. În urmă cu patru ani se făcea un pas important în realizarea acestui proiect de care se vorbește de peste 20 de ani, la Orlovka având loc semnarea acordului de cooperare între autorităţile române şi cele ucraineene cu privire la înfiinţarea noului punct de trecere a frontierei. În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu firma MBS  din București, pentru o perioadă de 49 de ani, firma urmând să construiască edificiile noului punct internaţional de trecere, respectiv clădirile care vor găzdui Vama şi Poliţia de Frontieră, dar şi un hotel şi un restaurant. Suprafaţa pe care va fi amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare. Investiţiile sunt estimate la 12 milioane de euro. În 2011, proiectul a obţinut şi susţinerea consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos. După ce şi-au dat acordul în legătură cu înfiinţarea noului punct vamal ministerele afacerilor externe din România, Ucraina şi Republica Moldova, şi a fost obţinut şi avizul Uniunii Europene, Guvernul a aprobat, în şedinţa din 10 octombrie 2012,  Memorandumul referitor la „Încheierea unui acord cu partea ucraineană privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno – ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim rutier (bac) tip RO – RO între localităţile Isaccea (România) – Orlovca (Ucraina)“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.