Afaceri afectate de coronavirus – angajații pot beneficia de șomaj tehnic

0
859

Angajatorii care sunt direct afectați de măsurile impuse odată cu declanșarea stării de urgență, vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților în valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toți angajații lor, dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului  asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.  Angajatorii afectați indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului și care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020, respectiv de plata șomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Deja la nivelul județului Galați, au intrat în șomaj tehnic peste 560 de angajați, în timp ce alți 500 au fost concediați (concedieri colective), urmând să beneficieze de indemnizația de șomaj și/sau, după caz, de prevederile speciale convenite în CCM.

AJOFM Galați le recomandă angajatorilor care intenționează să aplice pentru prevederile OUG 30/18.03.2020 să trimită o notificare, pe email, agenției, prin care să își prezinte intenția de a-și trimite angajații în șomaj tehnic.

De asemenea, pentru detalii, gălățenii pot apela numărul de telefon al AJOFM galați 0236.412.262 sau 0236.820.398 – punctul de lucru din Tecuci. Reprezentanții AJOFM pot fi contactați și în scris, prin e-mail, la adresa galati@anofm.gov.ro.

De asemenea, Ministerul Muncii informează că  documentele necesare acordării șomajului tehnic pot fi depuse la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a municipiului București, prin poșta electronică, la adresa de email dedicată fiecărui județ, care are ca ID numele județului (ex: brasov@anofm.gov.ro). În cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărțite prin cratimă (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro).

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat și un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic.  Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 13 =