Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos

0
1621

Centrul Eparhial din Galaţi a găzduit recent, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, lucrările Adunării Eparhiale.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutând cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al Chiriarhului.

În continuare,  ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2018 a fost proclamat ca ”Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” în Patriarhia Română, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la importanţa unităţii de credinţă şi de neam în societatea românească actuală.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2017, dar şi lucrarea socială a celor 43 instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos, care anul acesta s-a ridicat la suma de 5.601.159 lei de care au beneficiat 79.494 persoane.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2018, între care amintim:

  • intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi,  proiect inaugurat în 2 iunie 2014, în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni.
  • continuarea programului de acordare a burselor lunare parohiale;
  • continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice, cu precădere către familiile cu mulţi copii, persoanele vârstnice, tinerii/adulţii care prezintă comportamente adictive;
  • continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate”, şi susţinerea campaniei de donare de sânge;
  • implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific;

De asemenea, în cadrul sedinţei au fost prezentate volumul al XVIII-lea din seria „Biserică. Misiune. Slujire“,  ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ şi Albumul ce cuprinde lucrările de restaurare şi înnoire la Centrul Eparhial, editate de Ahiepiscopia Dunării de Jos.

În încheiere a fost vizionat filmul domumentar „2017 – retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos“, realizat în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei, în care au fost prezentate cele mai semnificative activităţi şi programe desfăşurate pe parcursul anului 2017, în cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

La lucrările Adunării Eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi, ppcc. protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, preoţi cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.