Activităţi pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina în Arhiepiscopia Dunării de Jos

0
507

În contextul actual în care foarte mulţi refugiaţi din Ucraina caută să-şi salveze viaţa, alegâd să fugă din faţa necruţătorului război izbucnit în patria lor,Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii şi credincioşii inimoşi din această eparhie, a luat o serie de măsuri menite să ofere un sprijin concret semenilor noştri greu încercaţi,ajunşi în ţara noastră.

Sprijinul pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a oferit şi continuă să îl ofere în aceste zilepersoanelor refugiate constă în:

  • acordarea sumei de 35.000 lei Episcopiei Basarabiei de Sud pentru ajutorarea a 120 de persoane refugiate, prin asigurarea cazării la Cahul şi la Ciamurlia;
  • acordarea sumei de 15.000 lei Episcopiei Tulcii, pentru achiziţionarea de alimentepersoanelor refugiate care ajung în judeţul Tulcea pe la Vama Isaccea şirealizarea unui transport cu 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată;
  • punerea la dispoziţia a unor spaţii de cazare la Centrul social de la Parohia „Sf. Filofteia” din Brăila, la Centrul social de la Parohia ”Sf. Parascheva” din Brăila şi la Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a“ al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Galaţi;
  • oferirea unei mese calde şi articole de îmbrăcăminte refugiaţilor din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azi – Galaţi prin Parohia ”Sf. Parascheva” din Galaţi şi alte parohii din acelaşi cerc misionar;
  • parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos, prin cadrele didactice şi studenţii de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, pentru sprijinirea şi vizitarea zilnică a persoanelor ucrainene de la Campusul studenţesc ”Al. Ioan Cuza” din Galaţi;
  • implicarea voluntarilor din cadrul A.S.C.O.R., filiala Galaţi, pentru sprijinirea activităţilor de sortare şi pregătire a produselor donate şi colectate pentru refugiaţii cazaţi în Campusul studenţesc ”Al. Ioan Cuza” din Galaţi.

După ce joi, 3 martie 2022, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a virat suma de 50.000 de lei pentru Episcopia Basarabiei de Sud (35.000 lei) şipentru EpiscopiaTulcii (15.000 lei), vineri, 4 martie, preoţi de la Centrul eparhial şi din cadrul protopopiatelorGalaţişiBrăilas-au mobilizat pentru a trimite către Episcopia Tulcii 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată, pentru a fi oferite refugiaţilor din Ucraina care trec în ţara noastră pe la Vama Isaccea.

La această acţiune s-a alăturat şi Parohia Viile din judeţulGalaţi, cu diverse produse colectate în parohie pentru refugiaţi.

După ce darurile au fost pregătite special la sediul celor două protoierii, acestea au fost încărcate în două autoutilitare şi transportate peste Dunăre în Parohia ”Sf. Gheorghe” – Isaccea 1, judeţul Tulcea, pentru a fi distribute potrivit nevoilor refugiaţilor care ajung în aceste zile aici, dar şi pentru a fi transportate peste graniţă la cetăţenii ucraineni care sunt acolo.

Produsele au fost preluate de responsabilii desemnaţi de autorităţle locale din Isaccea şi puse pe categorii în Sala sporturilor din această localitate tulceană.

Valoarea produselor oferite prin acţiunea umanitară de ieri, este de  57.000 lei.

În zilele următoare acţiunile de ajutorare a refugiaţilor ucraineni vor continua prin implicarea preoţilorşi a voluntarilor parohiali.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian le mulţumeşte slujitorilor şi credincioşilor pentru suportul real pe care îl oferă refugiaţilor în această perioadă dificilă, dar şi pentru modelul de dărnicie în momente de încercare.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 10 =