Activități pentru reintegrarea socială a deținuților din Penitenciarul Galați

0
1174

În luna noiembrie a.c, specialiștii Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din cadrul Penitenciarul Galați au desfășurat o serie de activități în cadrul Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, campanie națională inițiată de Administrația Națională a Penitenciarelor. Potrivit reprezentanților Penitenciarului Galați, activitățile organizate au îmbrăcat mai multe forme: întâlniri ale specialiștilor educatori, asistenți sociali și psihologi cu parteneri/reprezentanți ai comunității; activități de diseminare informații cu rol de prevenţie delincvență juvenilă la nivelul unor instituții de învățământ; prezentarea unor lecții de viață sau povești ale unor persoane aflate în detenție, având ca subiect consumul de droguri, alcool, conducere sub influența alcoolului, violență în  familie, dependența de jocuri de noroc, exploatare a ființei umane, etc.

“Au fost astfel cooptați în proiect, în această luna, copiii Centrului de zi de la Fundația Inimă de Copil (25 copii), elevii Colegiului Tehnic de Alimentație și Turism Dumitru Moțoc (21 elevi), ai Școlii Gimnaziale nr. 20 (36 elevi), ai Școlii Gimnaziale ,,Elena Cuza‘’ Galați (32 elevi), ai Liceului Tehnologic de Marina Galati (53 elevi).

În data de 21 noiembrie 2018, persoanele asistate de Centrul de Primire în Regim de Urgenta Irene & Stuart au găzduit, pentru câteva ore, 2 deținuți care au împărtășit, din experiență proprie, care a fost în cazul lor contextul infractional și ce înseamnă privarea de libertate. Informațiile prezentate au avut ca scop dezvoltarea unor comportamente prosociale și civice în rândul tinerilor custodiati de Centrul de Primire în Regim de Urgenta Irene & Stuart.

Proiectul a vizat valorificarea experienţei profesionale a specialiștilor și a celei de viaţă a deţinuţilor pentru conştientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului uman, necesitatea respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăim și importanţa integrării/reintegrării în societate.

Activitățile de acest fel vor continua și în anul 2019, întrucât interactivitatea acestor tipuri de întâlniri prinde în rândul tinerilor din comunitate și a deținuților din penitenciar, existând din ce în ce mai multe solicitări, în special ale școlilor gălățene, de a desfășura activități împreună, pe linia prevenirii delincvenței juvenile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.