Activităţi dedicate persoanelor vârstnice în Arhiepiscopia Dunării de Jos

0
402

În fiecare an, în preajma zilei de 1 octombrie, când cinstim Acoperământul Maicii Domnului şi este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt desfăşurate mai multe activităţi cu caracter pastoral-misionar şi social-filantropic pentru vârstnicii din instituţiile sociale şi pentru cei singuri şi cu posibilităţi materiale reduse.

Această dublă sărbătoare reprezintă un bun prilej pentru Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru Vârsta a III-a“ din cadrul parohiei gălăţene „Pogorârea Sfântului Duh“ să organizeze astfel de activităţi pentru cei 60 de bătrâni asistați în cadrul acestui Centru social.

Bătrânii beneficiari ai serviciilor sociale, mulţi dintre ei aflaţi în risc de marginalizare socială, primesc prin acest centru social îngrijiri speciale, atât la domiciliu cât și la sediul instituției.

La acest centru de servicii sociale, programul dedicat seniorilor a debutat în data de 19 septembrie, când cele 30 de persoane vârstnice nedeplasabile au fost vizitate la domiciliu şi au primit pachete cu alimente neperisabile şi produse igienico-sanitare, iar celelalte 30 de persoane, care vin zilnic la centrul social pentru a servi masa s-au bucurat de o plimbare recreativă în Parcul Carol din municipiul Galaţi.

Pe 27 septembrie, în cadrul Centrului social aflat în vecinătatea bisericii s-a desfăşurat programul cultural-artistic intitulat ”Cununa strălucită a bătrâneţii”, susţinut cu mare bucurie şi entuziasm de copiii grupului catehetic ”Luminiţe vii” de la Parohia ”Sf. Ana” din Galaţi şi membrii Ansablului folcloric ”Doina Covurluiului” din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galaţi.

Copiii prezenţi la eveniment au recitat poezii şi au interpretat cântece tradiţionale specifice momentului aniversar, prin care au urmărit îndepărtarea sentimentului de însingurare şi transformarea tristeţii în bucurie şi bună dispoziţie.

La final, după prezentarea unei suite de dansuri populare româneşti, a avut loc tradiţionala agapă, iar la plecare vârstnicii şi copiii participanţi la activitate au primit din partea acestei instituții de ocrotire socială reviste cu conţinut religios, iconiţe, flori şi dulciuri.

Centrul „Speranţe pentru vârsta a III-a“ face parte din parohia „Pogorârea Sf. Duh“ din Galaţi şi a luat fiinţă în anul 2008, printr-un proiect PHARE. De la început s-a dorit ca în centru să fie asistaţi pensionari cu pensiile foarte mici, precum şi persoanele vârtnice bolnave.

În cadrul centrului sunt ajutaţi un număr de 60 de vârstnici de către un număr de 8 angajaţi.

30 dintre asistaţi primesc o masă caldă la sediul centrului în fiecare zi, iar 30 primesc un pachet cu alimente de primă necesitate, o dată pe lună, la domiciliu.

Centrul deţine şi un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultaţi de către un asistent medical şi sunt ajutaţi să-şi procure medicamentele necesare. De asemenea, aceştia sunt consiliaţi social şi ajutaţi de un psiholog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.