De anul viitor, gălăţenii care suferă de cancer vor putea fi trataţi la Spitalul Judeţean cu ajutorul unui accelerator liniar de particule, cel mai modern echipament disponibil la noi în ţară pentru tratarea bolnavilor de cancer. Aparatul, în valoare de 4,5 milioane de euro, va ajunge la Galaţi în vara anului viitor.
„Aşa cum am mai spus, sănătatea este o prioritate, iar acceleratorul liniar de particule nu este o prioritate doar pentru Galaţi, ci pentru întreaga zonă, pentru că se adresează tuturor bolnavilor de cancer şi este o metodă revoluţionară în tratarea cancerului. Tratamentul se face direct pe tumoră, nu iradiază tot corpul. Adresabilitatea este, din păcate, foarte mare. Sunt, de la an la an, tot mai mulţi pacienţi. Sperăm ca prin această investiţie să le oferim o şansă în plus şi celor care nu au posibilitatea să se trateze în altă parte”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea. Şeful CJ a spus că, zilele acestea, va semna contractul cu Ministerul Sănătăţii pentru aducerea la Galaţi a modernului echipament şi, cel târziu, „din august-septembrie 2018, bolnavii de cancer vor fi trataţi, la Galaţi, cu acceleratorul liniar de particule”.
Până când echipamentul va sosi la Galaţi, Consiliul Judeţean va investi aproximativ un milion de euro în extinderea şi modernizarea secţiei de Radioterapie. „Este unul dintre proiectele foarte importante pentru cetăţenii judeţului Galaţi, care se referă la o clădire nou construită deasupra buncărului ce va adăposti acceleratorul liniar de particule. În această clădire vor fi cabinete pentru medici, pentru asistenţi, vestiare pentru bolnavii care vin din Ambulatoriu la tratament pentru acceleratorul liniar de particule. În lateral, vom construi acea parcare supraetajată, iar distanţa dintre parcare şi această construcţie nouă este de aproximativ 15 metri. Vine pacientul, lasă maşina în parcare, intră în acea clădire. Asistenta sau medicul îl pregăteşte pentru tratament, pentru acceleratorul liniar de particule, va avea un lift şi apoi cu liftul coboară la subsol. Astfel nu se mai intersectează cu pacienţii care vin din spital, pentru că sunt şi pacienţi internaţi în spital care vor veni să facă radioterapie la acceleratorul liniar de particule, o chestiune revoluţionară, întrucât dispozitivul tratează tumora, nu iradiază tot organismul”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.