Cu peste 670 de angajaţi şi un buget anual de 23 de milioane de euro, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este unul din marii contributori ai Galaţiului şi, totodată, un mecanism important care pune în mişcare viaţa economică locală. Şi asta, pentru că, lunar, Universitatea Dunărea de Jos oferă numai studenţilor săi burse în valoare de 450.000 de euro, bani pe care tinerii îi cheltuie la Galaţi (ca să nu mai vorbim de banii cheltuiţi în plan local de angajaţii universităţii, dar şi de beneficiarii programelor de cercetare). Cu peste 9.200 de studenţi, din care, anual, 4.000 sunt absolvenţi (la diverse programe de învăţământ), Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi derulează, în prezent, proiecte de cercetare (cu diverse finanţări – bugetare dar şi externe) în valoare de 13,5 milioane de euro (56 milioane de lei plus un milion de euro). Mai mult, în 2017, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a fost universitatea cu cel mai mare procent de succes în accesarea de proiecte de cercetare bugetate de stat (33%), o performanţă având în vedere că pentru obţinerea de finanţare în cercetare, annual, se luptă 56 de universităţi şi alte 47 de institute de cercetare din România. “Acest lucru înseamnă că unul din trei proiecte depuse a fost câştigător, o mare performanţă care nu ar fi fost posibilă fără efortul susţinut al rectorului Universităţii Dunărea de Jos, Iulian Gabriel Bârsan. Şi spun asta pentru că pentru accesarea de proiecte – indiferent dacă vorbim de cele susţinute financiar de la bugetul de stat sau din fonduri europene – este nevoie de o conducere care să îşi asume uneori riscuri financiare, cofinanţări şi să se lupte cu birocraţia”, a spus Lucian Puiu Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi, totodată, secretar de stat pentru politici de cercetare şi inovare în cadrul Ministerului Cercetării şi Inovării (pe care l-a şi condus în perioada iunie 2017- februarie a.c.).
Datele economice legate de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi (aflată, conform unei recente clasificări, pe locul al zecelea în topul universităţilor din România – înaintea universităţilor din Braşov, Craiova, dar şi a ASE Bucureşti ori a Universităţii de Medicină din Bucureşti) au fost făcute publice în cadrul sărbătoririi a 70 de ani de învăţământ superior la Galaţi – evenimnet desfăşurat marţi, 20 martie. Pe scurt, istoricul învăţământului superior la Galaţi sună astfel: 1948 – s-a înfiinţat Institutul de Îmbunătăţiri Funciare; 1951 – a luat fiinţă Institutul Mecano – Naval, pentru ca în anul 1953 să se decidă comasarea Institutului Mecano – Naval cu Institutul Agronomic şi cu Institutul de Pescuit şi Piscicultură (transferate din alte centre universitare) şi crearea Institutului Tehnic din Galaţi. Au urmat apoi comasarea Institutului Tehnic cu Institutul de Industrii Alimentare din Bucureşti (1955), înfiinţarea Institutului Pedagogic şi mutarea la Iaşi a Institutului de Îmbunătăţiri Funciare (1959) şi, în final, crearea Universităţii din Galaţi prin unirea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic (Decretul Consiliului de Stat din 20 martie 1974). În anul 1991, conform Ordinului Ministrului s-a stabilit denumirea universităţii în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi care are o Cartă Universitară ale cărei prevederi sunt în concordanţă cu legislaţia naţională şi cu principiile Spaţiului European al Învăţământului Superior şi sunt cunoscute de membrii comunităţii universitare.
În prezent, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi numără 15 facultăţi din care trei în afara Galaţiului – una în oraşul vecin, la Brăila (Facultatea de Inginerie şi Agronomie), iar celelalte două, în Republica Moldova (Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti – Cahul) şi Italia (Extensiunea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Enna-Italia). Ca tipuri de studii oferite, Universitatea Dunărea de Jos oferă următoarele programe de studii: licenţă, masterat, doctorat şi alte tipuri, precum învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă, programe postuniversitare de formare continuă şi programe de perfecţionare a cadrelor didactice. În cei 70 ani de existenţă, învăţământul superior de la Galaţi a instruit peste 50.000 absolvenţi în domeniul ingineresc, economic şi umanist.
La ceremonia de sărbătorire a 70 de ani de învăţământ superior la Galaţi, Universitatea Dunărea de Jos şi-a premiat foştii şi actualii profesori şi colaboratori. Au fost premiaţi toţi foştii rectori ai Universităţii Dunărea de Jos (din care prezenţi la eveniment au fost prof. dr. ing. Mihai Jâşcanu – 1989-1996, prof. dr. ing. Emil Constantin – 1996-2004 şi prof. dr. ing. Viorel Mânzu -2006-2012), profesori de la diverse facultăţi (notate cu excelent la ultima evaluare), unităţi economice partenere (precum ArcelorMittal, Damen etc, care oferă anual burse de studii studenţilor gălăţeni), instituţii publice (precum Consulatul României la Cahul, Curtea de Apel Galaţi, condusă de judecătorul Cosmin Răzvan Mihăilă sau Teatrul Dramatic Fani Tardini – condus de un fost absolvent al Facultăţii de Arte din Galaţi), ONG-uri (precum Asociaţia Mila 80) şi jurnalişti.