Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR a uitat zona Galați-Brăila la împărțirea banilor din PNRR

0
1015

Președinții consiliilor județene din Galați și Brăila, Costel Fotea și Iulian Francisk Chiriac, au trimis o scrisoare deschisă autorităților guvernamentale și parlamentare de la București, în semn de nemulțumire față de modul discreționar în care au fost alocați banii primiți de România pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cei doi președinți susțin că zona Galați-Brăila a fost uitată de guvernanți, marea majoritate a fondurilor europene fiind dirijate către vestul României. Textul scrisorii deschise este redat integral în cele ce urmează:

CĂTRE:

CAMERA DEPUTAȚILOR

ÎN ATENȚIA DOMNULUI PREȘEDINTE, LUDOVIC ORBAN

 

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

ÎN ATENȚIA DOMNULUI PRIM-MINISTRU, FLORIN-VASILE CÎȚU

ÎN ATENȚIA DOMNULUI VICEPRIM- MINISTRU, lLIE-DAN BARNA

 

 

SPRE ȘTIINȚA:

MINISTERULUI TRANSPORTULUI ȘI INFRASTRUCTURII

ÎN ATENȚIA DOMNULUI MINISTRU, CĂTĂLIN DRULĂ

 

 

MINISTERULUI INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE,

ÎN ATENȚIA DOMNULUI MINISTRU, CRISTIAN GHINEA

 

 

STIMAȚI DOMNI,

Cu regret constatăm astăzi că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, care are o populație de aproape un milion de oameni, este ignorată de către Guvern. Cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, Galațiul și Brăila, au fost excluse  din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni.

Asistăm cu stupoare la această ”dezvoltare a României”, așa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O ”dezvoltare” discreționară, criteriul politic fiind baza împărțirii sumelor și proiectelor de dezvoltare pentru județe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galați-Brăila). Și în această parte a țării  investițiile cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt infime comparativ cu alte regiuni.

Astfel, noi, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înțelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la șansa finanțării și a creșterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică și socială a zonei.

 

 

Solicităm imperios ca proiectele zonei Brăila – Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora,  nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.

Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră județeană, spitalul județean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultății de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăsește nici finanțarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focșani și nici a spitalului regional Galați -Brăila. Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin P.N.R.R. proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați-Tecuci-Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării.

Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați-Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei.

Atragem atenția asupra faptului că și brăilenii și gălățenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în aceeași măsură cu arădenii sau clujenii. Nu vom plăti și noi rambursarea împrumutului pe care Guvernul îl va face pentru proiectele P.N.N.R? Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin P.N.R.R.

Incompetența profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Național de Redresare și Reziliență este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor și aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − five =