20 de autobuze electrice noi vor ajunge la Galați. Ionuț Pucheanu: Continuăm pe linia unui transport modern

0
702

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat astăzi contractul pentru achiziția primelor 20 de autobuze electrice noi, marca Solaris. Este vorba despre autobuze cu lungimea de circa 10 metri, în contract fiind incluse și două stații de reîncărcare rapidă și șase stații de reîncărcare lentă.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați:Așa cum am promis, continuăm pe linia unui transport modern, pentru a oferi cele mai bune condiții de călătorie. Vorbim acum de primele autobuze electrice noi care vor ajunge la Galați; sunt autobuze nepoluante și au toate dotările moderne. Am spus din prima clipă stop achiziției de autobuze la mâna a doua. Iar în acești ani au ajuns la Galați doar mijloace de transport noi. Și nu ne oprim aici”.

Cele 20 de autobuze electrice vor îndeplini toate condițiile speciale de fiabilitate, securitate, confort și protecție ambientală, conform normelor europene. Autobuzele, cu zero emisii gaze de eșapament, vor avea o capacitate de transport pentru 59 de persoane, vor fi prevăzute cu rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, vor avea sistem de climatizare, sistem audio-video de informare pentru călători, sistem de supraveghere video etc.

Valoarea contractului este de 47.848.224,32 lei fără TVA, fonduri europene prin PNRR. Autobuzele vor fi livrate de Solaris Bus&Coach (Polonia), iar durata contractului este de 16 luni. Livrea autobuzelor va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului 2024.

Primăria municipiului Galați a atras în total fonduri prin PNRR pentru 62 de mijloace de transport noi și nepoluante, autobuze, tramvaie și microbuze, care urmează să ajungă la Galați în perioada următoare.

Municipiul Galați a achiziționat în ultimii ani 105 mijloace noi de transport. Este vorba despre primele 20 de autobuze hibrid, primele 8 tramvaie noi din ultimii 30 de ani, 17 troleibuze, 40 de autobuze și 20 de minibuze Euro 6. Pentru toate acțiunile în domeniul transportului, trofeul pentru un transport public prietenos cu mediul a ajuns anul acesta la Galați. Este vorba despre premiul oferit de Asociația Municipiilor din România care a acordat „Premiile Orașelor Verzi 2023″ în cadrul evenimentului „Forumul Orașelor Verzi” care a avut loc la Brașov în perioada 5-7 septembrie 2023.

Date tehnice

Cele 20 de autobuze sunt marca Solaris tip nE9LE, cu o capacitate de 59 de pasageri, sunt echipate cu un motor sincron Siemens 1DB2016-6NB06 trifazat, având o putere nominală de 160 kW cu un cuplu nominal de 1400 Nm și cu un sistem de baterii cu o capacitate nominală de 281,8 kWh, asigurând o autonomie de 341 km (E-SORT 2).

Încărcarea rapidă a autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul unui pantograf tip inversat, montat pe stația de încărcare rapidă și prin intermediul prizei tip Combo 2. Sistemul de încărcare rapidă, de 120 kw, va introduce în sistemul de acumulatori o cantitate de energie de 10% din capacitatea bateriilor într-un interval scurt de timp (5-15 minute) prin conectarea autobuzului electric la o stație de încărcare.

Încărcarea lentă a autobuzelor electrice se va realiza prin intermediul a două puncte de încărcare priză tip Combo 2, montate pe stația de încărcare lentă de 80 kw.

Autobuzele vor avea un sistem de economisire a energiei electrice care se va activa automat la pornirea sistemelor și se va opri automat după pornirea motorului.

Climatizarea autobuzelor este asigurată printr-un sistem dotat cu pompă de căldură.

Autobuzele vor fi echipate cu un sistem de monitorizare cu trei camere interioare și trei exterioare și vor fi dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Pe partea stângă a autobuzului va exista o secțiune pentru scaunul cu rotile, cu centură de siguranță montată pe peretele lateral.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.